ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tραπεζίτες: Ζητούν ίση μεταχείριση στα stress tests με τις ευρωπαϊκές

01:01 - 22 Νοε 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Tραπεζίτες: Ζητούν ίση μεταχείριση στα stress tests με τις ευρωπαϊκές
Oι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές ζητούν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες να μειωθεί στο 8%.

Ότι ισχύει για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress tests, να ισχύσει και για τις Ελληνικές ζητούν οι τραπεζίτες, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια να καταφέρουν τις επιδιώξεις τους. Αν και στο θεσμικό πλαίσιο για τα warrants, όπως όλα δείχνουν δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα, στο θέμα των stress tests δεν αποκλείεται να δούμε καλύτερη οικόνα κι αυτό διότι τα αποτελέσματα του 9μήνου και του τρίτου τριμήνου που πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως να αλλάξουν την εικόνα των τραπεζών προς το καλύτερο.  

 

Οι εγχώριες τράπεζες δεν ζητούν ούτε χαλάρωση των όρων, ούτε κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση αλλά μεταχείριση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock έπρεπε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την EBA, την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η οποία ζητούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% και άνω του 5% για το δυσμενές σενάριο.

 

Oι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές ζητούν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες να μειωθεί στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν έχει άμεση ισχύ για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται από το μνημόνιο και για να πραγματοποιηθεί η σχετική μείωση θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στο μνημόνιο.

 

Σημειώνεται ότι η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν ο δείκτης μειωνόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περίπου το 10%, ως κεφαλαιακό απόθεμα, του χορηγούμενου δανείου, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό, αντιστοιχεί στο 10% του σημερινού υπολοίπου δανείων, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αναζωογονήσει τη ρευστότητα της οικονομίας.

 

Lex

Σημειωτέον, ότι στην πιο δημοφιλή στήλη των FT, Lex, υπάρχει πρόταση αγοράς Ελληνικών μετοχών προς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, καθώς η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς αναδυόμενες αγορές. Μάλιστα, στην ίδια στήλη τονίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαμορφώνεται χαμηλότερα από την κεφαλαιοποίηση που είχαν το 2004!

Άνεμο αισιοδοξίας αποπνέει επίσης και η τακτική ανάλυση της Exotix για την Ελλάδα, καθώς ο εν λόγω οίκος που επενδύει κυρίως σε αναδυόμενες αγορές, αναφέρει ότι ακόμα κι αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενες εκλογές, το sell off στα ομόλογα και τις μετοχές θα είναι πρόσκαιρο, αφού η βασική οικονομική πολιτική έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.