ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Έβρεξε πρόστιμα-μαμούθ σε 6 τράπεζες που εμπλέκονται σε υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων

16:41 - 04 Δεκ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H Deutsche Bank και η Royal Scotland Bank (RBS) είναι μεταξύ των έξι μεγάλων τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν να καταβάλουν πρόστιμα, συνολικού ύψους - ρεκόρ 1,7 δισ. ευρώ, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς όπως το Libor (διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου), το διατραπεζικό επιτόκιο του Τόκιο, και τα αντίστοιχα επιτόκια της Ευρωζώνης (Euribor).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, στη Deutsche Bank επιβλήθηκε πρόστιμο 725 εκατ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο στη συγκεκριμένη υπόθεση.

 

Στη Societe Generale επιβλήθηκε πρόστιμο 446 εκατ. ευρώ, στην RBS 391 εκατ. ευρώ και στην JPMorgan 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

"Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές Αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους", αναφέρει ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφασή της Επιτροπής έχει διπλό στόχο: "να τιμωρήσει και να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων", αλλά διευκρίνισε ότι η επιβολή προστίμων δεν δίνει τέλος στην υπόθεση, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες έρευνες για το ζήτημα της χειραγώγησης τόσο των επιτοκίων, όσο και άλλων δεικτών στις αγορές. 

 

Οι εποπτικές Αρχές ανά τον κόσμο εξετάζουν, εάν περισσότερες από μία δεκάδα τραπεζών, περιλαμβανομένων της Deutsche Bank και της JPMorgan, συνεννοήθηκαν για να χειραγωγήσουν τα επιτόκια αναφοράς για να συγκαλύψουν το πραγματικό κόστος δανεισμού τους.

 

Τα πρόστιμα σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν υπερβεί τα 3,7 δισ. δολάρια πριν από τη απόφαση, αλλά το κόστος για τις τράπεζες μπορεί να αυξηθεί, καθώς αντιμετωπίζουν διώξεις σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει τη διαπίστωση της ευθύνης των τραπεζών, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αστικές αγωγές.

 

Να σημειωθεί ότι τα διατραπεζικά επιτόκια χρησιμοποιούνται ως βάση για την τιμολόγηση ενός μεγάλου φάσματος στοιχείων ενεργητικού αξίας εκατοντάδων τρισ. δολαρίων, από στεγαστικά δάνεια έως παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

european-commision

 

Οι αντιδράσεις των τραπεζών

Ο πρόεδρος της Royal Bank of Scotland, Φίλιπ Χάμπτον, δήλωσε ότι τα ανώτατα στελέχη του πιστωτικού ιδρύματος του καταδικάζουν την συμπεριφορά όσων εκ του προσωπικού της επιδόθηκαν στην χειραγώγηση επιτοκίων διατραπεζικών χορηγήσεων. Μίλησε για σοβαρές παραλείψεις στα συστήματά  και στις διαδικασίες ελέγχου, καθώς και για θέμα ακεραιότητας ενός πολύ μικρού αριθμού εκ των υπαλλήλων της τράπεζας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπενθύμιση των αποτυχιών του παρελθόντος.

 

Ήδη πριν από την επιβολή των προστίμων από μέρους της ΕΕ, η RBS είχε καταβάλει συνολικά 391 εκατομμύρια λίρες στις αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τον ρόλο της στη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

 

Στο μεταξύ, η Deutsche Bank, στην οποία υποβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο, ανακοίνωσε ότι είχε προβλέψει να κρατήσει ένα ποσό για την καταβολή προστίμου για τη χειραγώγηση των επιτοκίων αναφοράς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαιο από άλλες πηγές.Σε ανακοίνωσή τους οι δύο συνδιευθύνοντες σύμβουλοί της, ο Γιούργκεν Φίτσεν και ο Ανσού Τζάιν, αποκάλεσαν τη διευθέτηση  ένα «σημαντικό βήμα» ώστε η τράπεζα να ξεπεράσει το ζήτημα αυτό, ενώ επέρριψαν την ευθύνη για τη χειραγώγηση σε μεμονωμένα πρόσωπα τα οποία ανήκαν στο προσωπικό του πιστωτικού αυτού ιδρύματος στο παρελθόν, διαβεβαιώνοντας πως τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν.

 

Από την δική της πλευρά η γαλλική τράπεζα η Societé Génerale ανέφερε ότι η χειραγώγηση των επιτοκίων, ήταν ουσιαστικά έργο ενός υπαλλήλου της, χωρίς οι προϊστάμενοί του και η διοίκηση της τράπεζας να έχουν ενημερωθεί για τις αδικοπραγίες. 

 

Η JP Morgan και η Citigroup αντιμετωπίζουν επίσης πρόστιμα, από 70 ως 80 εκατ. ευρώ, ενώ στη βρετανική χρηματομεσιτική εταιρεία RP Martin επιβλήθηκε πρόστιμο 247.000 ευρώ. Στη βρετανική Barclays και στην ελβετική UBS δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, καθώς κατήγγειλαν τις πρακτικές παραβίασης των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επέχει ρόλο ρυθμιστικής αρχής για τα θέματα αυτά στην ΕΕ.

deutsche bank

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 04 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.