ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bad banks, μείωση λειτουργικού κόστους και συγχώνευσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια ζήτησε ο Προβόπουλος από τους τραπεζίτες

15:57 - 06 Δεκ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Bad banks, μείωση λειτουργικού κόστους και συγχώνευσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια ζήτησε ο Προβόπουλος από τους τραπεζίτες
Από την ερχόμενη Δευτέρα η ΤτΕ θα ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων της Blackrock για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας.

Σε τρεις άξονες κινούνται οι κατευθύνσεις που έδωσε στους τραπεζίτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος.

 

α) Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέστησε στους εκπροσώπους της Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς να προχωρήσουν στη δημιουργία μηχανισμού  διαχείρισης προβληματικών δανείων, δημιουργώντας τα πιστωτικά ιδρύματα ειδικές διευθύνσεις ή μικρές bad banks.

 

β) Πρότεινε να μειωθεί περαιτέρω το λειτουργικό κόστος τους κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκπονηθούν νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και να κλείσουν υποκαταστήματα μετά τις συγχωνεύσεις που επέφερε η ανακεφαλαιοποίηση.

 

γ) Ζήτησε από τους εκπροσώπους των τραπεζών προσοχή στο θέμα των θυγατρικών που βρίσκονται στα Βαλκάνιαα και την Αν. Ευρώπη, ζητώντας να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποχώρησης ή συγχωνεύσεων μεταξύ τους.

 

Βασική μέριμνα της ΤτΕ είναι, το σοβαρό εγχείρημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων να πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και το πλάνο να είναι μεσοπρόθεσμο έτσι ώστε στο τέλος της κρίσης οι ελληνικές τράπεζες να έχουν αντιμετωπίσει επαρκώς το καυτό αυτό ζήτημα.

 

 

Τα «κόκκινα δάνεια» στη συνάντηση Προβόπουλου-τραπεζιτών

 

Σε ό,τι αφορά το stress test από την ερχόμενη Δευτέρα η ΤτΕ θα ξεκινήσει την επεξεργασία των στοιχείων για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες της κάθε τράπεζας. Στόχος της ΤτΕ είναι να δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεση στο τέλος του έτους. Οι αναλυτές της κεντρικής τράπεζας θα προσδιορίσουν τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας αφού προηγουμένως συνεκτιμήσουν μια σειρά παραγόντων:

 

- Την κεφαλαιακή κατάσταση. Η ΤτΕ θα εξετάσει την τρέχουσα κεφαλαιακή κατάσταση της κάθε τράπεζας. Οσο ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση διαθέτει μια τράπεζα, τόσο ανθεκτικότερη είναι έναντι πιθανών μελλοντικών προβλημάτων.

 

- Το απόθεμα των προβλέψεων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες ήδη έχουν σχηματίσει ιδιαίτερα υψηλές προβλέψεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης αύξησης των καθυστερήσεων. Οι προβλέψεις λειτουργούν ως μαξιλάρι ασφαλείας.

 

- Τη λειτουργική κερδοφορία. Τα κέρδη προ προβλέψεων που θα επιτύχουν οι τράπεζες την επόμενη τριετία δημιουργούν ένα πρόσθετο απόθεμα, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της περαιτέρω ενίσχυσης των καθυστερήσεων. Η μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών δημιουργούν προσδοκίες ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας.

 

- Τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου. Πρόσθετα κεφάλαια θα εξασφαλίσουν οι τράπεζες από τις κινήσεις αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης που προβλέπονται στα business plan. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις θυγατρικών, πωλήσεις ακινήτων και άλλες ενέργειες με τις οποίες θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

 

- Συνέργειες. Σημαντικά είναι τα οφέλη από τις συγχωνεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας απορροφήσει 6 τράπεζες αναμένει ετήσιο όφελος από τις συνέργειες ύψους 350 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank που απορρόφησε την Εμπορική θα έχει ετήσιο όφελος 170 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα (Probank, FBB) θα έχει όφελος 110 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank (T.T., Proton Bank) θα έχει ετήσιο όφελος 90 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:17 - 06 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.