ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανέναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών γνωστοποίησε η BofA

14:10 - 06 Δεκ 2013 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επανέναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών γνωστοποίησε η BofA
Την επανέναρξη κάλυψης των ελληνικών τραπεζών γνωστοποίησε η Bank of America-Merrill Lynch σχολιάζοντας πως περιμένει καλύτερες δυνητικές αποδόσεις απ' ότι σε άλλες αγορές σε Ευρώπη - Μ. Ανατολή - Β. Αφρική. Δίδει σύσταση Neutral για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank με τιμή στόχο το 1,71 ευρώ και 0,67 ευρώ αντίστοιχα. Σύσταση Underperform για την Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο 4,15 ευρώ.
Στην έκθεσή της με ημερομηνία 6/12, αναφέρει πως πιστεύει στο turnaround story των ελληνικών τραπεζών, το οποίο στηρίζεται στην μακροοικονομική ανάκαμψη και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον κλάδο.
Εκτιμά πως η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα ανακάμψει στο 13-15% μέχρι το 2017, ενώ θεωρεί πως η τρέχουσα αξία τους αντανακλά αυτή την προοπτική ανάκαμψης, μετά από μια αύξηση 37% στις μετοχές τους το τελευταίο τρίμηνο.
Ο οίκος αναφέρει πως η αύξηση των περιθωρίων, η ομαλοποίηση των προβλέψεων και οι περικοπές κόστους θα αποτελέσουν τους τρεις ισχυρότερους παράγοντες για την πορεία της ανοδική μέσης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών το διάστημα 2014-2017.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τα περιθώρια, η βελτιωμένη ρευστότητα και η συγκέντρωση στον κλάδο δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να μειώσουν τα κόστη χρηματοδότησής τους. Η BofA βλέπει πιθανή αύξηση των περιθωρίων κατά 0,6-1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2013-2017.
Για τις προβλέψεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάλυση των περασμένων κρίσεων με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ, οδηγεί την BofA στην εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα «κορυφωθούν» το 2014, ενώ μετά από αυτό οι προβλέψεις θα ομαλοποιηθούν σχετικά γρήγορα και σίγουρα μέχρι το 2017. 
Σε ότι αφορά τα κόστη, ο οίκος αναφέρει πως η συγκέντρωση στον κλάδο θα μπορούσε να δημιουργήσει συνέργειες κόστους έως και 635 εκατ. ευρώ στις τρεις τράπεζες, ή 12% της βάσης κόστους τους το 2013 (cost base). Πέραν των πλεονεκτημάτων των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ο οίκος λέει ότι βλέπει προοπτικές ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος να βελτιστοποιήσει τα υφιστάμενα δίκτυα καταστημάτων και το εργατικό δυναμικό του.
Σύμφωνα με την BofA, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα κεφάλαια των τραπεζών παραμένουν οι βασικότεροι κίνδυνοι στην περίπτωση επιδείνωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως αν και θεωρεί ότι θα υπάρξει τάση προς ομαλοποίηση των προβλέψεων και επιβράδυνση του σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο εκτιμά πως οι υψηλότερες προβλέψεις θα αποτελέσουν ουσιαστικό κίνδυνο στην περίπτωση που η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απογοητεύσει. Η κάλυψη των προβλέψεων από τις ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλή, ενώ η ικανότητά τους να απορροφήσουν την αύξηση των προβλέψεων είναι περιορισμένη. 
Επιπλέον, ο οίκος αναφέρει πως από τις δυο τράπεζες στις οποίες δίνει «ουδέτερη» σύσταση, στην Alpha Bank υπάρχει βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις μετοχές, όχι όμως και στην Πειραιώς, τουλάχιστον όχι για την ώρα. Ο λόγος είναι η πιθανή εξάσκηση των warrants τα οποία είναι «in the money».
Ακόμη, η Πειραιώς διαθέτει ισχυρότερες ευκαιρίες περικοπής κόστους και μια μεγαλύτερη επικέντρωση στις επιχειρήσεις (κάτι που ο οίκος χαρακτηρίζει θετικό). Για την Εθνική, αναφέρει πως αν και αναμένει καλύτερη μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ωστόσο θεωρεί πως το P/BV του 1,9x για το 2013 δεν δικαιολογείται. Οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί σε επίπεδα άνω των ορίων που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα ρίσκου καθώς τα warrants της τράπεζας είναι «in the money».




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.