ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚBW: Η ΕΤΕ μπορεί να αποτύχει στα stress tests - Τα χρονοδιαγράμματα για Eurobank

13:29 - 14 Φεβ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΚBW: Η ΕΤΕ μπορεί να αποτύχει στα stress tests - Τα χρονοδιαγράμματα για Eurobank
Σε ετοιμότητα δηλώνει η διοίκηση της Eurobank προκειμένου να ξεκινήσει τη διααδικασία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Πριν γίνει αυττό εκτιμάται ότι περί το τέλος του τρέχοντος μηνός, αρχές του επόμενου θα δημοσιοποιηθεί ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests. Στη συνέχεια, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και νωρίτερα, διαφορετικά τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με στόχο τη συγκέντρωση 2,5 - 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τη διασπορά της και να αρχίσει να... απογαλακτίζεται από τη μετοχική σχέση της με το ΤΧΣ και το Δημόσιο.

 

Στην όλη διαδικασία το fund του Ελληνοκαναδού κ. Πρεμ Γουάτσα, δηλώνει παρόν, που, ως γνωστόν έχει πάρει θέση στο Ελληνικό real estate μέσω της Eurobank Properties και στην εγχώρια αγορά ενέργειας μέσω του Μυτιληναίου. Όπως έχει αποκαλύψει το "R", το Fairfax θα ολοκληρώσει την γκάμα των επενδύσεών του στην Ελλάδα, αποκτώντας και μία τράπεζα. Άλλος ενδιαφερόμενος για την Eurobank είναι και το fund Αpollo, στελέχη του οποίου βρέθηκαν προ ημερών στην Αθήνα για επαφές με τη διοίκηση της Eurobank και το ΤΧΣ.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την KBW, η ελληνική Εθνική Τράπεζα ενδέχεται να είναι μεταξύ των 27 συνολικά τραπεζών που θα αποτύχουν στα stress tests

 

Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης να παρέχουν πρωτοφανείς λεπτομέρειες σχετικά με το δανεισμό τους, ως μέρος της αξιολόγησής της ποιότητας του ενεργητικού τους. Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι επιδιώκουν να αποφύγουν μια επανάληψη των χρηματοδοτημένων από τους φορολογούμενους διασώσεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να αναλάβει την ευθύνη για τον έλεγχο των μεγαλύτερων τραπεζών.

 

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τα αναδιαρθρωμένα δάνεια των τραπεζών και αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το Νοέμβριο, όταν θα αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ. Απαιτεί από τις τράπεζες να αποκαλύψουν το ποσό των δανείων τα οποία κατατάσσουν ως εξυπηρετούμενα και τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση λιγότερο από 90 ημέρες και δεν ταξινομούνται στην κατηγορία της στάσης πληρωμών. Επίσης, η ΕΚΤ εξετάζει στοιχεία του ενεργητικού, όπως παράγωγα και ομόλογα κατά τη διάρκεια της άσκησης αυτής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Keefe, Bruyette & Woods , 27 επτά τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο αποτυχίας στα stress tests, σημειώνοντας συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα 17 δισ. ευρώ, .

 

Οι υπολογισμοί της λαμβάνουν υπόψη τις αυξήσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τις απομειώσεις της αξίας των στοιχείων του ενεργητικού και τις προβλέψεις για κινδύνους, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Η KBW, η οποία έχει περίπου 60 αναλυτές που καλύπτουν περισσότερες από 500 εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σημειώνει ότι η Commerzbank και η Norddeutsche Landesbank Girozentrale είναι μεταξύ των οκτώ γερμανικών τραπεζών που ενδέχεται να αποτύχουν στα stress test.

 

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και οι ιταλικές Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Credito Valtellinese Scarl και Banca Carige SpΑ, καθώς και η ισπανική Liberbank είναι επίσης σε κίνδυνο, όπως επισημαίνει.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τράπεζες που θα αποτύχουν στην αναθεώρηση και στα επακόλουθα stress tests, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις απώλειες και τα κενά που εντοπίζει η ΕΚΤ και να αντλήσουν κεφάλαια εάν τα αποθεματικά τους είναι ανεπαρκή.

 

Σ.Κ.Χ. - Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.