ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο κύβος ερίφθη: Η Εθνική προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι 2 δισ. ευρώ - Οι ανακοινώσεις την Μ. Τρίτη

14:12 - 12 Απρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο κύβος ερίφθη: Η Εθνική προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι 2 δισ. ευρώ - Οι ανακοινώσεις την Μ. Τρίτη
Φαίνεται πως η Εθνική, παρά τις αρχικές διαψεύσεις, τελικά αποφασίζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αποδεχόμενη τις απόψεις ξένων χρηματο/οικονιομικών συμβούλων να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα στην αγορά.

Την Μ. Τρίτη συνέρχεται το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, προκειμένου να λάβει απόφαση για την αύξηση κεφαλαίου, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης την 10η Μαϊου.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το «R» από τις 20 Μαρτίου έχει γράψει σε βασικό του θέμα ότι η Εθνική θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Eπίσης, χθες το 'R" ήταν το πρώτο που έγραψε ότι οι αποφάσεις από την διοίκηση της ΕΤΕ θα ληφθούν άμεσα,με ανακοίνωση την ερχόμενη εβδομάδα.   Το ύψος της αύξησης δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά η αγορά το τοποθετεί μέχρι 2 δισ. ευρώ, ενώ αποκλείεται προς το παρόν η έκδοση ομολογιακού τίτλου, στα πρότυπα της Πειραιώς ή της Alpha (η οποία θα ανοίξει βιβλίο προσφορών την ερχόμενη εβδομάδα). 

 

Σημειωτέον ότι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και οι ξένοι οίκοι πιέζουν την Εθνική –και συγκεκριμένα η Deutsche Bank- να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου εκμεταλλευόμενη το σημερινό καλό momantum. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές μεταξύ των οποίων η έκδοση ομολόγου, η πώληση θυγατρικών, η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Δεδομένη, επίσης,  πρέπει να θεωρείται η πώληση ποσοστού της Finansbank, του Αστέρα Βουλιαγμένης, αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κ.ά.

 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Deutsche Bank για τη μετοχή της Εθνικής δίνει τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ, θεωρώντας ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της Εθνικής έχει υπάρξει υπερβολικό. Προέβλεπε δε στην ίδια έκθεση, ανάπτυξη εσόδων κατά 11% στην επόμενη 5ετία μέχρι το 2018 και 19% αύξηση των κερδών προ - προβλέψεων κατά 19%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους. Η γερμανική τράπεζα αναμένει το κόστος του πιστωτικού κινδύνου να μειωθεί κατά 40 μονάδες βάσης από τα επίπεδα των χορηγήσεων του 2012.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:46 - 12 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.