ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Την επόμενη εβδομάδα οι λεπτομέρειες των ευρωπαϊκών stress tests

15:40 - 25 Απρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το δυσμενές σενάριο των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών το οποίο αναμένεται να είναι σκληρότερο από ότι προβλεπόταν.

 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να υποβάλουν τις τράπεζες στα πιο σκληρά και δύσκολα stress tests που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ, σύμφωνα με το Bloomberg.

 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα θα αποκαλύψουν το δυσμενές σενάριο για τα stress test, τα οποία ξεκινούν τον Μάιο. Θα προϋποθέτουν ότι η κατάσταση της οικονομίας της ΕΕ θα είναι σημαντικά χειρότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν καθώς και από αυτήν στην οποία είχαν βασιστεί τα stress tests του 2010 και του 2011, που είχαν επικριθεί για την αποτυχία τους να αποκαλύψουν τις αδυναμίες στις τράπεζες που αργότερα απέτυχαν.

 

Αυτή τη φορά, το δυσμενές σενάριο των stress tests θα βασιστεί στο ότι το ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ θα είναι χειρότερο από τις προβλέψεις της Κομισιόν, κατά 2,2% το 2014, κατά 3,4% το 2015 και κατά 1,4% το 2016, σύμφωνα με έγγραφο της EBA.

 

Αυτό μεταφράζεται σε δύο χρόνια ύφεσης, ακολουθούμενη από αναιμική ανάπτυξη στο τελευταίο έτος της άσκησης. Η ΕΒΑ σκοπεύει να ανακοινώσει τις λεπτομέρειες στις 29 Απριλίου.

Η ΕΚΤ είναι στην διαδικασία αξιολόγησης των 128 τραπεζών της περιοχής, καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει την πλήρη εποπτεία τους το Νοέμβριο, επιδιώκοντας να αποφύγει μια επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η αξιολόγηση απαιτεί από τις τράπεζες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ίσο ή μεγαλύτερο το 5,5%.

 

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι το βασικό της σενάριο θα βασιστεί στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν που θα δημοσιευθούν τον Μάιο και θα παρέχουν τις προοπτικές για το 2016, για πρώτη φορά. Οι χειμωνιάτικες προβλέψεις της επιτροπής, μιλούσαν για ανάπτυξη της τάξης του 1,5% αυτό το έτος και 2% το 2015.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.