ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Στα 0,31 ευρώ η αύξηση κεφαλαίου, έδωσαν το παρόν 250 θεσμικοί

19:45 - 29 Απρ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Eurobank: Στα 0,31 ευρώ η αύξηση κεφαλαίου, έδωσαν το παρόν 250 θεσμικοί
Το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Eurobank όρισε την τιµή διάθεσης στο ποσό των €0,310000000024895 ανά προσφερθείσα νέα κοινή ονοµαστική µετοχή. Συνεπώς, το µετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας αυξάνεται κατά €2.771.612.903,10 και εκδίδονται συνολικά 9.238.709.677 νέες κοινές ονοµαστικές µετοχές, ονοµαστικής αξίας €0,30 η κάθε µία (στο εξής οι «Νέες Μετοχές»). Η συνολική υπέρ το άρτιον αξία ανέρχεται σε €92.387.097,00, ποσό το οποίο άγεται σε πίστωση του λογαριασµού «∆ιαφορά από Έκδοση Μετοχών Υπέρ το Άρτιο».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε υπερκάλυψη 2,5 φορές, ενώ η τράπεζα αναφέρει ότι υπήρξε ενδιαφέρον από 250 θεσμικούς επενδυτές.

 Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, "η Δημόσια Προσφορά και η Διεθνής Προσφορά υπερκαλύφθηκαν. Πάνω από 250 θεσμικοί επενδυτές συμμετείχαν στη Διεθνή Προσφορά επιβεβαιώνοντας το ισχυρό ενδιαφέρον τους για τη Eurobank".

 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, κ. Χρ. Μεγάλου,"η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης µετοχικού κεφαλαίου της Eurobank αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης στις προοπτικές της Τράπεζας και της ελληνικής οικονοµίας.

 

Η Eurobank γίνεται έτσι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποκτά και πάλι πλειοψηφική ιδιωτική µετοχική βάση. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα ορόσηµο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος.

 

Ο ρόλος του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας υπήρξε καθοριστικός στη διαµόρφωση µιας αποτελεσµατικής διαδικασίας για την επιτυχή αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου.

 

Η Συνδυασµένη Προσφορά έτυχε θετικής υποδοχής από µια ευρεία επενδυτική βάση, που περιλαµβάνει µακροπρόθεσµα και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και Έλληνες ιδιώτες και θεσµικούς επενδυτές. Είµαστε ιδιαίτερα ικανοποιηµένοι για την ποιότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που συµµετείχαν στη Συνδυασµένη Προσφορά και τους υποδεχόµαστε ως νέους µετόχους µας.

 

∆εσµευόµαστε να εξακολουθήσουµε να στηρίζουµε την ελληνική οικονοµία, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που δηµιουργεί η επάνοδός της σε ανοδική τροχιά, να εξυπηρετούµε τους καταθέτες και τους πελάτες µας και να δηµιουργούµε αξία για τους µετόχους µας.»

 

Πως θα γίνει η κατανομή

Οι Νέες Μετοχές θα κατανεµηθούν, σύµφωνα µε τους κανόνες κατανοµής που περιλαµβάνονται στο από 17 Απριλίου 2014 Ενηµερωτικό ∆ελτίο και στις σχετικές ανακοινώσεις της Τράπεζας ως ακολούθως:

(α) 923.870.967 από τις Νέες Μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% των Νέων Μετοχών, κατανέµονται σε «ιδιώτες επενδυτές» και σε «θεσµικούς και λοιπούς επενδυτές» (κατά την έννοια της απόφασης 2/460/2008 του ∆.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) που συµµετείχαν έγκυρα στη ∆ηµόσια Προσφορά, και

(β) 8.314.838.710 από τις Νέες Μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 90% των Νέων Μετοχών, κατανέµονται σε επενδυτές που συµµετείχαν έγκυρα στη ∆ιεθνή Προσφορά. Σε αυτήν την κατηγορία επενδυτών συµπεριλαµβάνεται η οµάδα θεσµικών επενδυτών (cornerstone investors) (δηλ. Fairfax Financial Holdings Limited, η WLR Recovery Fund V, L.P. και/ή άλλα επενδυτικά σχήµατα που διαχειρίζεται η WL Ross & Co LLC, η Capital Research and Management Company, που ενεργεί υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων µε διακριτική ευχέρεια για λογαριασµό και εξ ονόµατος ορισµένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, η Mackenzie Financial Corporation, υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστρια επενδύσεων µε διακριτική ευχέρεια για λογαριασµό και εξ ονόµατος ορισµένων κεφαλαίων που διαχειρίζεται, ορισµένα κεφάλαια της Fidelity Management & Research Company, και η Brookfield International Bank Inc) µε τους οποίους η Τράπεζα έχει συνάψει την από 15 Απριλίου 2014 ανακοινωθείσα συµφωνία.

Η Eurobank θα ενηµερώσει το επενδυτικό κοινό για τα αποτελέσµατα της Συνδυασµένης Προσφοράς µε νεώτερο δελτίο τύπου, ενώ λεπτοµερείς πληροφορίες για αυτά τα αποτελέσµατα θα ανακοινωθούν από τον κύριο ανάδοχο της ∆ηµόσιας 

Προσφοράς, Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ., σύµφωνα µε την απόφαση 2/460/2008 του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την Εγκύκλιο 23/2004 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

 

Τέλος, σηµειώνεται ότι το σύνολο των επενδυτών στους οποίους θα κατανεµηθούν Νέες Μετοχές αποτελούν «Επενδυτές του Ιδιωτικού Τοµέα», σύµφωνα µε τον οικείο ορισµό που περιλαµβάνεται στο ως άνω Ενηµερωτικό ∆ελτίο της Τράπεζας.

Συνεπώς, πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 7Α, παρ. 2(β) του Ν. 3864/2010 και εκείνες που τέθηκαν από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και περιλαµβάνονται στην από 4 Απριλίου 2014 ανακοίνωσή του. 

 

Οι Νέες Μετοχές θα εισαχθούν στην Κύρια Αγορά του Χρηµατιστηρίου Αθηνών και η διαπραγµάτευσή τους αναµένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 9 Μαΐου. 

 

Οι Barclays Bank PLC, Deutsche Bank AG London Branch και J.P. Morgan Securities plc ενήργησαν ως Joint Global Coordinators, οι BNP PARIBAS, Citigroup Global Markets Limited, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca – Banca di Credito Finanziario S.p.A., Merrill Lynch International και 
UBS Limited ενήργησαν ως Joint Bookrunners, οι Axia Ventures Group Limited και Eurobank Equities S.A. ενήργησαν ως Co-Bookrunners, και οι Keefe, Bruyette & Woods Limited, Moelis & Company LLC και VTB Capital plc ενήργησαν ως Co-Lead Managers, σε κάθε περίπτωση σε σχέση µε τη ∆ιεθνή Προσφορά. 

 

Η Eurobank Equities Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενήργησε επίσης ως Κύριος Ανάδοχος της ∆ηµόσιας Προσφοράς.

 

Η ανακοίνωση από το ΤΧΣ- Δήλωση της Αναστασίας Σακελλαρίου

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε σήμερα 29 Απριλίου 2014 η διαδικασία της διεθνούς και δημόσιας προφοράς της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank, και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις 9 Μαϊου 2014.

Η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών στην οποία περιλαμβάνονται οι Fairfax, Capital Research and Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie, και Brookfield συμφώνησε χθες να αναπροσαρμόσει την τιμή ανά νέα προσφερόμενη μετοχή στα €0.31 από €0.30 επιβεβαιώνοντας τη δεσμευτική προσφορά συνολικού ύψους €1.332 εκ. το δε βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε τρεις φορές στην τιμή αυτή.

Η κα Αναστασία Σακελλαρίου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δήλωσε:

 

"Η ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή της Eurobank στον ιδιωτικό τομέα. H ισχυρή υποστήριξη και συμμετοχή που εκφράστηκε από τη διεθνή και ελληνική επενδυτική κοινότητα στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να καλωσορίσουμε τους νέους μετόχους. Το υψηλό επίπεδο της ποιότητας και της ζήτησης καθώς και η συμμετοχή μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών, διεθνών κρατικών επενδυτικών ταμείων και της Ομάδας Θεσμικών Επενδυτών είναι εντυπωσιακή. Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση της Eurobank για τη συνεργασία και τη σημαντική συμβολή τους σε αυτό το σημαντικό έργο και να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία.»

 

Η Lazard Frères ήταν ο χρηματο-οικονομικός σύμβουλος του ΤΧΣ και οι εκθέσεις αποτίμησης, που προβλέπονται από το νόμο, παρασχέθηκαν από την Lazard Frères και τη Morgan Stanley.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:07 - 29 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.