ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: Η Γ.Σ έδωσε το "πράσινο φως" για την ΑΜΚ

11:55 - 10 Μαϊ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: Η Γ.Σ έδωσε το "πράσινο φως" για την ΑΜΚ
Η Γενική Συνέλευση της Εθνικής, έδωσε και τυπικά, το Σάββατο, την έγκρισή της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας ύψους, 2,5 δισ. ευρώ. Στη Γ.Σ. υπήρξε απαρτία, καθώς μετείχε το 87,84% ήτοι πάνω από τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη από την Παρασκευή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είχε ανακοινώσει την απόφασή του να υπερψηφίσει την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ).

Να θυμίσουμε ότι η Εθνική Τράπεζα, ανακοίνωσε την Παρασκευή την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του διεθνούς βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος σε θεσμικούς και λοιπούς ειδικούς επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στα πλαίσια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τόνισε ότι στόχος της Τράπεζας είναι η προσήλωση στην πραγματική οικονομία και η, όσο το δυνατόν ποιο γρήγορη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν διανομή μερίσματος στους μετόχους.

 

"Όταν ανέλαβα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική δεν μπορούσα ούτε καν να σκεφτώ τη λέξη μέρισμα. Τώρα η τράπεζα με τις κινήσεις που έχει κάνει και την κεφαλαιακή ενίσχυση που έχει επιτύχει και εφόσον αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου αλλά και παρουσιάσει σημαντική οργανική κερδοφορία -την οποία θα τη δούμε- τότε η ΕΤΕ θα επιστρέψει τμήμα της κερδοφορίας της στους μετόχους της", ανέφερε.

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress test είπε ότι έχει την πεποίθηση "ότι ο χρόνος θα αποδείξει πως αυτές οι προβλέψεις, οι οποίες έγιναν μέχρι το 2016, δεν θα υφίστανται εξαιτίας των καλύτερων οικονομικών συνθηκών και η Εθνική Τράπεζα έτσι, θα έχει ισχυρή ρευστότητα την οποία θα αξιοποιήσει στο μέγιστο για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με αιχμή τις μικρομεσαίες".

tourkolias100514

Οι στρατηγικοί στόχοι του ομίλου της ΕΤΕ την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης επικεντρώνονται σε τρία σημεία:

  • στην αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις
  • τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας των εργασιών του ομίλου με αιχμή τη μείωση του κόστους
  • την αποτελεσματική διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, τομέας ο οποίος αποτελεί κλειδί στο δρόμο προς την ανάκαμψη και την ισχυροποίηση της Εθνικής.

Ο κ. Τουρκολιάς επεσήμανε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Εθνικής Τράπεζας έναντι του ανταγωνισμού είναι η ισχυρή καταθετική της βάση η οποία οδηγεί το λόγο δανείων προς καταθέσεις σε επίπεδα χαμηλότερα του 100%. Στο μέτωπο των καταθέσεων, το σημαντικότερο μέρος αυτών συνοδεύεται από φθηνό κόστος καθώς είναι όψεως και ταμιευτηρίου με το μικρότερο κομμάτι να είναι προθεσμίας.

 

Σχολιάζοντας τα stress test που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ υποστήριξε ότι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ικανοποιείται και η άσκηση του Asset Quality Review της EKT σε τέτοιο βαθμό τον οποίο θα καλύψουν μόνο το 25% των ευρωπαϊκών τραπεζών που μετέχουν στην άσκηση.

Ζανιάς: "Ανακάμπτει η οικονομία"

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς, επεσήμανε ότι στην παρούσα φάση "είναι ξεκάθαρο ότι ήδη η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην έξοδο από την κρίση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Αρχίζουν να λύνονται", και προέβλεψε ότι φέτος θα μπει τέλος στην εξάχρονη ύφεση της οικονομίας και το ΑΕΠ της χώρας θα σημειώσει μικρή μεν, ανάπτυξη δε, τάση η οποία θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και θα δώσει τη δυνατότητα να διορθωθούν πολλές αδικίες, κοινωνικές και μισθολογικές, αλλά κυρίως, να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

 

"Μολονότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει αρχίσει να ανακάμπτει το σημαντικό ζήτημα παραμένει το έλλειμμα που έχει η ελληνική οικονομία όσον αφορά την εισροή ξένων επενδύσεων. Το έλλειμμα αυτό θα καλύπτεται όσο η οικονομία προσεγγίζει το σημείο ανάκαμψης", πρόσθεσε.

zanias100514

Ο ρόλος της Εθνικής εφεξής, σύμφωνα με τον κ. Ζανιά, είναι σημαντικός στο στοίχημα της αναδιάταξης της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Η τράπεζα, όπως είπε, έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ήδη έχει ξεκινήσει εισροές προς την οικονομία, κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ανακεφαλαιοποίηση ήταν το τελευταίο εμπόδιο και το ενδιαφέρον των επενδυτών που αποτυπώνεται στην ενίσχυση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας αποδεικνύει όπως και για τις άλλες τράπεζες, ότι η άντληση κεφαλαίων στήριξης από το κράτος ήταν συγκυριακή. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι αφήγημα της Εθνικής αλλά και όλου του κλάδου είναι αντικειμενικά «ελκυστικό».

Οι νέες κοινές μετοχές

Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως διέθεσε και σκοπεύει να εκδώσει 1.136.363.637 νέες κοινές μετοχές, στην τιμή των 2,20 ευρώ ανά μετοχή, για την άντληση συνολικού ποσού κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης 2,20 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχεί σε περίπου 122% των ιδίων κεφαλαίων (έχοντας αφαιρέσει τα άυλα στοιχεία ενεργητικού) της Τράπεζας ανά μετοχή, στις 31 Δεκεμβρίου 2013, pro forma για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε διαφορά της τάξεως του 14,7% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 2,58 ευρώ στις 8 Μαίου 2014 στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου υπερκαλύφθηκε σημαντικά επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών για την Εθνική. Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και οι ειδικοί όροι της υπόκεινται στην έγκριση των μετόχων της Τράπεζας. Οι νέες μετοχές αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έως τις 20 Μαΐου 2014.

 

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την ενίσχυση κεφαλαίων ποσού 1,04 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική θα διαθέτει δείκτη βασικών κεφαλαίων (pro forma core tier 1) ύψους 18,2% και δείκτη κύριων βασικών ίδιων κεφαλαίων (pro forma common equity tier 1, βάσει της πλήρους εφαρμογής του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ ύψους 11,7% (βάσει οδηγίας CRD IV) με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2013.

Στρατηγικά οφέλη για την ΕΤΕ

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου παρέχει τα ακόλουθα πρόσθετα στρατηγικά οφέλη για την τράπεζα:

- Αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην μετοχική βάση της Τράπεζας ενισχύοντας την διασπορά των μετοχών της από 16% σε 43%, ως πρώτο και αποφασιστικό βήμα προς τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

- Βελτίωση της χρηματοδοτικής ικανότητας, διευκολύνοντας την πρόσβαση της Εθνικής στις χρηματαγορές με βελτιωμένους όρους.

- Ενίσχυση της θέσης της Εθνικής στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και

- Παροχή περαιτέρω κεφαλαιακής ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ όταν αυτό κριθεί σκόπιμο (υπό την προϋπόθεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις ρυθμιστικές αρχές).

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co International plc ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, και οι BofA Merrill Lynch, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A και UBS Limited ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 10 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.