ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κρυφά κέρδη των τραπεζών

00:01 - 13 Μαϊ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα κρυφά κέρδη των τραπεζών
Κρυφά κέρδη γράφουν οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να φανεί από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να φανεί η δυναμική που αρχίζει να αποκτά ο κλάδος, κάτι που άλλωστε προκύπτει από τη δυναμική που έχουν αποκτήσει τα πιστωτικά ιδρύματα μετά τις υπερεπιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

trap120514

Σύμφωνα με την αγορά λοιπόν, το στοίχημα θα παιχθεί στα "κόκκινα δάνεια". Οι τράπεζες, είτε έχουν γράψει σημαντικές επισφάλειες, είτε έχουν διαγράψει δάνεια.

 

Ωστόσο, ξεκινώντας από το μηδέν, με διαφορετική προσέγγιση απέναντι στους πελάτες τους, πηγές στις διευθύνσεις εξυπηρέτησης δανείων των τραπεζών αναφέρουν ότι κάποια από τα προβληματικά δάνεια έχουν αρχίσει να εξυπηρετούνται και πως η τάση θα γίνει αυξητική εφόσον η χώρα περνά σε ρυθμούς ανάπτυξης.

 

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Eurobank, όπου στο χαρτοφυλάκιο δανείων της ύψους 53 δις. ευρώ, τα 4,6 δις. ευρώ είναι ήδη ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται, ενώ προβληματικά, με μεγάλες ή και οριστικές καθυστερήσεις, είναι δάνεια ύψους 10 δις. ευρώ.

 

Ταυτόχρονα, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου και τον περιορισμό της συμμετοχής του ΤΧΣ, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο να πουλήσουν δάνεια. Σημειώνεται, ότι η τράπεζα που πούλησε δάνεια σε fund ήταν η Citigroup. Η Citigroup είχε πουλήσει 300 εκατ. ευρώ στο fund Βaupost.

trape120514

Από εκεί και πέρα, τα τραπεζικά κέρδη αναμένεται να ενισχυθούν από τη ραγδαία μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι αποταμιευτές έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 55% στα επιτόκια που παίρνουν από τις καταθέσεις τους. Οι απώλειες θα διευρυνθούν, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2%.

 

Τα επιτόκια έχουν πέσει πλέον στο μισό σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στην κορύφωση της κρίσης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2012, οι απώλειες στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων φθάνουν τις 250 μονάδες βάσης, καθώς από το 4,5% που ήταν μεσοσταθμικά το 2012, έχουν κατρακυλήσει πλέον στο 2%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για μεγάλα ποσά της τάξης των 100.000 ευρώ, η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι τράπεζες πλειοδοτούσαν στην προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων με επιτόκια που ξεπερνούσαν το 5%.

trapeze120514

Σημαντικά λογιστικά κέρδη γράφουν ήδη οι τράπεζες από την ανταλλαγή των ομολόγων κατά το PSI, που από τα επίπεδα του 15 με 20, πλέον η απόδοση έχει φτάσει στο 80. Αν δε επιχειρηθεί άλλη μία επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις αγορές δεν αποκλείεται οι αποδόσεις να ανέβουν επιπλέον, γράφοντας σημαντικά κέρδη.

 

Τέλος, στα «συν» των κερδών που θα καταγράψουν οι τράπεζες περιλαμβάνεται και η απόδοση των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Κι αν η εικόνα είναι προβληματική την περίοδο αυτή λόγω εκλογών, αλλαγών στους δείκτες κ.ά., το momentum δεν παύει να είναι θετικό, με τους χρηματιστές και τους ξένους διαχειριστές να μιλούν για τρίμηνο ράλι. Ράλι που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

 

[email protected]

tra120514

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 13 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.