ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H ευρωζώνη συμφώνησε το πλαίσιο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

00:01 - 12 Ιουν 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H ευρωζώνη συμφώνησε το πλαίσιο της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ συμφώνησαν ότι το ταμείο διάσωσης του μπλοκ θα είναι σε θέση αργότερα αυτό το έτος να βοηθήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών, οι οποίες έχουν διαγράψει το 8% των συνολικών επισφαλειών τους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πριν από δύο χρόνια, ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αγοράζει απευθείας μερίδιο σε μια τράπεζα για να σπάσει την "αλυσίδα" που δεσμεύει τις χρεωμένες κυβερνήσεις στις ασταθείς τράπεζες προσπαθούν να στηρίξουν.

 

Η συμφωνία βασίζεται σε μια πρόταση του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, την οποία έκανε τον Μάιο, έτσι ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανακεφαλαιοποίηση μίας τράπεζας, εάν έχει διαγραφεί του 8% των συνολικών επισφαλειών της. Η άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ΕΜS έχει σχεδιαστεί ως η έσχατη λύση.

anakefalaiopoii110614

"H διαδικασία μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που μια τράπεζα αδυνατεί να προσελκύσει επαρκή κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές και αν το ενδιαφερόμενο μέλος του EMS δεν είναι σε θέση να την ανακεφαλαιοποιήση, συμπεριλαμβανομένου μέσω της έμμεσης ανακεφαλαιοποίησης του ΕΜS", δήλωσε ο Dijsselbloem. Η οικονομική "ικανότητα" του νέου αυτού εργαλείου ορίσθηκε σε 60 δισ. ευρώ.

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση ανάγκασε την Ευρώπη να διαμορφώσει μια τραπεζική ένωση, την πιο θεμελιώδη συστημική αλλαγή της ευρωζώνης από τη δημιουργία του ευρώ, με σκοπό την καλύτερη εποπτεία και την δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών για την πρόληψη μιας νέας κρίσης. Την εποπτεία αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ένας νέος οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ενδεχομένως, οι υπουργοί των χωρών μελών θα αποφασίσουν σε συνδυασμό, το πώς θα χειριστούν τις προβληματικές τράπεζες.

anakefalaiopoiis110614

Αν μια τράπεζα πρέπει να αντλήσει κεφάλαια μέχρι το τέλος του 2015, θα πρέπει να ζητήσει από τους ιδιώτες επενδυτές πρώτα κεφάλαια και αν δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετά, μπορεί να ζητήσει από την κυβέρνηση να την βοηθήσει. Αλλά για να μειωθεί περαιτέρω η ανάγκη για κεφάλαια από τη ζώνη του ευρώ σε αυτό το μεταβατικό έτος, ένα εθνικό ταμείο εξυγίανσης θα πρέπει πρώτα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχουν συσσωρευτεί από τις "εισφορές" των τραπεζών κατά τη διάρκεια αυτού του έτους- ποσό ίσο με το 0,1% του συνόλου των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

 

Μόνο όταν χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του εθνικού ταμείου εξυγίανσης, και το 8% αυτών που οφείλει η τράπεζα διαγραφεί, μπορεί το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης να κινηθεί για να αγοράσει μετοχές της τράπεζας. Μόλις η οδηγία εξυγίανσης τραπεζών τεθεί πλήρως σε ισχύ από τις αρχές του 2016, όχι μόνο οι μέτοχοι της τράπεζας, αλλά και οι ομολογιούχοι της και ακόμα και μεγάλοι καταθέτες θα πρέπει να χάσουν τα χρήματά τους πριν η κυβέρνηση ή η ευρωζώνη βάλουν χέρι. βοηθείας για να την σώσουν από την κατάρρευση.

 

Οι φορείς χάραξης πολιτικής το αποκάλεσαν αυτό bail-in, που έρχεται σε αντίθεση με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση

(bailout) τραπεζών που χρεοκοπούν.

anakefalaiop110614

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.