ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα hedge funds θέλουν να μπουν σε χαμηλότερες τιμές στις τράπεζες

00:01 - 18 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα hedge funds θέλουν να μπουν σε χαμηλότερες τιμές στις τράπεζες
Τι μεταφέρουν ξένοι διαχειριστές σε Έλληνες επιχειρηματίες και τα σενάρια για αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλότερες αποτιμήσεις.

Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο στην χρηματιστηριακή αγορά σχετικά με τις προθέσεις των ξένων. Μόλις προσφάτως βρέθηκε στο Λονδίνο εκπρόσωπος εισηγμένης εταιρείας για επαφές με ξένους θεσμικούς και διερευνώντας τις προθέσεις τους, ανέφερε στο "R" ότι πελάτες μεγάλων ξένων οίκων αισθάνονται ότι, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, οι τιμές έχουν μείνει σχεδόν στα... αζήτητα.

 

aepen170714

 

 

Οι τιμές, με εξαίρεση την Εθνική, διαμορφώνονται κάτω από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να εγείρουν ζήτημα μείωσης της θέσης τους. Οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο το τελευταίο 3μηνο ξεπερνάει το 17,5%, παρά το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι συνεχίζουν με εκθέσεις τους το "πουσάρισμα" των Ελληνικών τραπεζικών τίτλων. Χαρακτηριστικά, χθες επανήλθε η JP Morgan για τον Ελληνικό τραπεζικό κλάδο και σε έκθεσή της υπό τον τίτλο "No Greek Tragedy", ξεκινά κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών μετά και τα τεστ αντοχής της BlackRock.

 

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται περίπου στα 2 δισ. ευρώ και έτσι εκτιμούν ότι η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι των 10 δισ. του ΤΧΣ είναι μικρή. Παράλληλα, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι ένας νέος γύρος τοποθέτησης ιδιωτικών κεφαλαίων θα λειτουργήσει ως θετικός καταλύτης για τα ομολογιακά δάνεια των τραπεζών.

 

Η JP Morgan δίνει σύσταση overweight (καλύτερη της αγοράς) για το ομόλογο της Εθνικής με λήξη το 2019 καθώς και για το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς με λήξη το 2017. Για το ομόλογο της Alpha Bank, λήξεως 2017, δίνει σύσταση Neutral.

 

aependysei170714

 

Η ίδια πηγή ανέφερε στο "R" ότι τα hedge funds που βγήκαν το περασμένο τρίμηνο, τα οποία, σημειωτέον, είχαν μπει στις τράπεζες το περασμένο καλοκαίρι μετά την ανακεφαλαιοποίηση γράφοντας σημαντικές αποδόσεις, επιδιώκουν να μπουν πάλι, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι οι συναλλαγές στο Χ.Α. τις τελευταίες μέρες έχουν μειωθεί σημαντικά, διαμορφούμενες κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, παρασύροντας μοιραία και τις τράπεζες σε χαμηλούς για τα δεδομένα τους όγκους, κάτι που δείχνει αποχή εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων.

 

Brokers σε μεγάλες χρηματιστηριακές επισημαίνουν ότι από τη μία υπάρχουν οι παραδοσιακοί ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι θέλουν να βγουν σε καλύτερες αποτιμήσεις από τις τρέχουσες και από την άλλη, τα hedge funds που επιδιώκουν να μπουν φθηνότερα. Και οι "καλύτερες αποτιμήσεις" μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από την προβολή και τις εκθέσεις.

 

Από την άλλη, χωρίς να το λέει ευθέως, αλλά το υπονοεί, η JP Morgan στη χθεσινή της έκθεση αναφέρει πως οι Ελληνικές τράπεζες δεν θα χρησιμοποιήσουν το μαξιλάρι των 10 δις. ευρώ και πως τις κεφαλαιακές ανάγκες των 2 δις. ευρώ που έχουν να αντιμετωπίσουν, θα τις καλύψουν με ίδια μέσα. Δηλαδή, ο αμερικανικός οίκος αφήνει να εννοηθεί πως οι τράπεζες μπορεί να προβούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι το οποίο μπορεί να λάβει χώρα προς το τέλος της χρονιάς και ανάλογα με το τι θα δείξουν τα stress tests.

 

Στην περίπτωση αυξήσεων κεφαλαίου, οι brokers σημειώνουν ότι θα γίνουν και πάλι σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, δίδοντας την ευκαιρία στον καθένα να συμμετάσχει.

atra170714

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.