ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Κουρεύουν τα επιτόκια, αυξάνουν το ποσό της μηνιαίας δόσης στα καταναλωτικά

00:01 - 24 Ιουλ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Κουρεύουν τα επιτόκια, αυξάνουν το ποσό της μηνιαίας δόσης στα καταναλωτικά
Ρίχνουν το επιτόκιο στο... 5%, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης και δεν χρειάζεται υποθήκη το ακίνητο.

Σε «συμφωνίες κυρίων» προβαίνουν οι τράπεζες με τους πελάτες τους προκειμένου να ανακινήσουν τα «κόκκινα δάνεια» κι επιτέλους να αρχίσουν να εισπράττουν. Καλά ενημερωμένες πηγές του “R” αναφέρουν ότι οι τράπεζες προκειμένου να αρχίσουν να εισπράττουν «κάτι», ρίχνουν το επιτόκιο των καταναλωτικών στα επίπεδα του 5% για διάστημα ενός ή δύο ετών και στη συνέχεια ανεβάζουν το επιτόκιο στο 10%, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα επιτόκια που πλήρωναν πριν από δύο χρόνια οι δανειολήπτες, αλλά και με το μέσο σημερινό επιτόκιο που αγγίζει το 15%.  

 

Επίσης, ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής των καταναλωτικών δανείων έχει επιμηκυνθεί στα 10 με 12 χρόνια, αλλά με τη μείωση του επιτοκίου, το δάνειο δεν αποπληρώνεται στο διπλάσιο, όπως ήταν η πάγια πρακτική πριν και μετά την κρίση.

 

Για καταναλωτικό δάνειο 7.500 ευρώ, κατέστη μη ενήμερο, δηλαδή κόκκινο κοντά στις 9 χιλιάδες ευρώ μαζί με τους τόκους. Η τράπεζα εκδίδει νέο δάνειο για ποσό κατά τι χαμηλότερο των 9.000 ευρώ και πλέον με επιτόκιο 5% για τον πρώτο ή και τον δεύτερο χρόνο και 10% στη συνέχεια, οι δανειολήπτες μπορούν να «καθαρίσουν» μέσα σε διάστημα 10 ή 12 ετών, υποστηρίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.

 

Επίσης, εκείνο που είναι «μείον» από τη νέα ρύθμιση που ήδη λανσάρουν πιστωτικά ιδρύματα είναι ότι αυξάνεται σημαντικά η μηνιαία δόση σε σχέση με προηγούμενες ρυθμίσεις, περίπου κατά 20%. Ταυτόχρονα, στις νέες ρυθμίσεις των τραπεζών για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες δεν χρειάζεται υποθήκη κάποιου ακινήτου ή άλλο πρόσωπο ως εγγυητής.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,46%, το Μάιο του 2014. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,80%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,80%.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.