ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα δύο σενάρια για τα warrants και οι δεύτερες σκέψεις...

00:01 - 05 Αυγ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Tα δύο σενάρια για τα warrants και οι δεύτερες σκέψεις...
Το ενδεχόμενο να έρθει νέο νομοσχέδιο από το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη φορά για τα warrants, συζητείται εντόνως τις τελευταίες μέρες στα γραφεία των τραπεζιτών.

Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια», η οριστικοποίηση των οποίων υπολογίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο σενάριο αφορά σε δημόσιες προτάσεις εκ μέρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προς τους κατόχους των warrants. Το ΤΧΣ θα μπορούσε να προτείνει στους κατόχους των warrants να αποκτήσουν δωρεάν ορισμένες από τις μετοχές που έχουν δικαίωμα να αγοράσουν (π.χ. 2,5 μετοχές) και να παραχωρήσουν τις υπόλοιπες στο ΤΧΣ. Στη συνεχεία το ΤΧΣ μπορεί να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών των συστημικών τραπεζών σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, ολοκληρώνοντας έτσι ταχύτερα την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους.

Το ερώτημα που τίθεται από την αγορά είναι το πώς θα καθοριστεί και πόσο ευνοϊκή θα είναι για τους κατόχους των warrants μία ευνοϊκή προσφορά εκ μέρους του Ταμείου, χωρίς να διακυβευτούν τα κεφάλαια που αυτό έχει διαθέσει προς τις τράπεζες, αφού ο σκοπός είναι η ανάκτησή τους; Με βάση τον προηγούμενο νόμο, εξηγούν οι ίδιες πηγές, ισχύει για το ΤΧΣ, όσι ισχύει για την υπόλοιπη αγορά, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο καλύτερες είναι οι χρηματιστηριακές συνθήκες, αλλά και οι συνθήκες στην οικονομία, τόσο πιο εύκολα το ΤΧΣ θα πάρει τα λεφτά του πίσω, ύψους 25 δις. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο που συζητείται είναι να ανατεθεί στις τράπεζες και συγκεκριμένα στους μεγαλομετόχους τους να πάρουν πίσω τα warrants, ακολουθώντας τη μέθοδο που ισχύει κατά την αγορά ιδίων μετοχών. Και σε αυτό το ενδεχόμενο τα ερωτήματα είναι πολλά, αφού από αυτή την εξέλιξη δεν θα ευνοηθούν οι ίδιες τράπεζες απευθείας ενισχύοντας την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά οι ίδιοι οι μέτοχοι που θα έχουν το δικαίωμα και να πουλήσουν μετοχές, ενισχύοντας προφανώς τη θέση τους στο μετοχικό κεφάλαιο.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.