ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bank of America: "Ήρθε η ώρα για μια παύση στην ελληνική αγορά"

12:07 - 05 Αυγ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Bank of America: "Ήρθε η ώρα για μια παύση στην ελληνική αγορά"
Σε Neutral από Buy υποβαθμίζει τη σύσταση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη φράση "Ήρθε η ώρα για μία παύση στην ελληνική αγορά", δίνει το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης της αλλά και των τιμών στόχων για τις τραπεζικές μετοχές.

Εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, η τελευταία έκθεση της αμερικανικής τράπεζα σημειώνει ότι η  απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.

Ειδικότερα, υποβάθμισε τη σύσταση της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο σε "Neutral" και τις τιμές στόχους των μετοχών ως εξής: Πειραιώς 1,72 ευρώ (-14% απ' τον προηγούμενο στόχο), Εθνική 2,8 ευρώ (-15%), Alpha 0,70 ευρώ (-13%), Eurobank 0,39 ευρώ (-12%).

Το...μέλλον θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των ελληνικών τραπεζών και την άποψή της για μια επαρκή κάλυψη. Από πλευράς της, εντοπίζει τρεις παραμέτρους που θα καθορίσουν τελικά και το αποτέλεσμα της ποιοτικής αναθεώρησης των χαρτοφυλακίων (AQR) των τραπεζών.

  1. Η διαχείριση των προβληματικών δανείων. Ο αριθμός των επισφαλών δανείων και αυτών που είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κινείται μεταξύ του 17% και 22% επί του συνόλου των χορηγήσεων κάθε ιδρύματος, ήτοι 10 με 16 δισ ευρώ ανά τράπεζα. Η ΕΚΤ πιθανόν να αντιμετωπίσει ένα μέρος αυτών των δανείων ως πιθανά προβληματικά δάνεια. Σύμφωνα με την BofA η Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων.
  2. Επιπρόσθετες προβλέψεις. Η κάλυψη όλων των επισφαλών/ μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι μεταξύ 30% και 37%. Εάν υποθέσει κανείς ότι πρέπει να καλυφθεί το 50% τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν τις προβλέψεις τους κατά 4 με 8 δισ ευρώ. 
  3. Κεφαλαιακά "μαξιλάρια". Η BofA υπολογίζει τα "κεφαλαιακά μαξιλάρια" ανά τράπεζα στα 5 δισ ευρώ θεωρώντας ότι θα συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς και οι κεφαλαιακές κινήσεις φέτος. Σύμφωνα με την ανάλυση η Eurobank έχει το μικρότερο κεφαλαιακό "μαξιλάρι"

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.