ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογική επιβάρυνση 220 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες

12:43 - 10 Νοε 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιπλέον έσοδα κατά 220 εκατ. ευρώ πρόκειται να επιφέρει στα ταμεία του κρατικού προϋπολογισμού τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στην βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και η οποία προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση διαφόρων αποθεματικών των τραπεζών με συντελεστές από 10% έως 15%.

Υπενθυμίζεται ότι η βούληση του οικονομικού επιτελείου να φορολογήσει τα αποθεματικά των πιστωτικών ιδρυμάτων είχε αποκαλυφθεί τον περασμένο Iούλιο, όταν από λάθος, η σχετική διάταξη περιελήφθη στο νομοσχέδιο για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και των τελών κινητής τηλεφωνίας.

H διάταξη προέβλεπε την αυτοτελή φορολόγηση των διαφόρων αποθεματικών που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες με συντελεστές 10% και 15% και αποσύρθηκε τελικώς επειδή «ο υπουργός Οικονομίας δεν πείστηκε για τη σκοπιμότητα και τη νομική επάρκειά της».

Παρά ταύτα η διάταξη κατατέθηκε τελικά σήμερα στη Bουλή, ερχόμενη έτσι να υποστηρίξει τις φετινές κρατικές εισπράξεις οι οποίες ως γνωστό μέχρι και τον προηγούμενο μήνα αδυνατούσαν να συμβαδίσουν με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού.

’λλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες στο υπουργείο Oικονομίας, οι τράπεζες έχουν υψηλή κερδοφορία και έχουν γλιτώσει φόρους πολλών εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενες διατάξεις νόμου για τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών αλλά και φοροαπαλλαγές που εμπίπτουν στο σκέλος των συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα, όμως σύμφωνα με την τροπολογία, επιβάλλεται αυτοτελής φόρος επί των ακόλουθων κατηγοριών αποθεματικών, που εμφανίζουν οι ημεδαπές τραπεζικές ανώνυμες εταιρείες και τα εγκατεστημένα στη χώρα μας υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών, κατά τον τελευταίο ισολογισμό που καταρτίστηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2006.

Το ύψος του φόρου ανά κατηγορία αποθεματικού ορίζεται σε:

*15% επί των αποθεματικών που προέκυψαν από κέρδη που δεν φορολογήθηκαν.

*15% επί των αποθεματικών που προέρχονται από εισοδήματα φορολογηθέντα κατά ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και για τα οποία ο παρακρατηθείς φόρος έχει εκπέσει εξ ολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος της οικείας χρήσης.

*10% για τα αποθεματικό της προηγούμενης παραγράφου, για τα οποία όμως ο παρακρατηθείς φόρος δεν έχει εκπέσει εξολοκλήρου από τον αναλογούντα φόρο με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς δικαίωμα έκπτωσης του φόρου που τυχόν έχει καταβληθεί ή έχει παρακρατηθεί για τα εισοδήματα αυτό, από τον αυτοτελή φόρο που προκύπτει βάσει των προτεινόμενων διατάξεων.

Για την απόδοση του φόρου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2006. Ο φόρος που προκύπτει με βάση τη δήλωση καταβάλλεται σε δύο ίσες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης και η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου 2006.


Τέλος, σύμφωνα με την τροπολογία οι προτεινόμενες διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή για εκείνα τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν απαλλαχθεί από το φόρο εισοδήματος, βάσει των διατάξεων της παρ. 8 του αρθ. 101 του ν. 1892/1990, περί σχηματισμού αποθεματικών από ανώνυμες εταιρείες στις οριζόμενες περιπτώσεις (υπεραξία μετοχών που προέρχεται από εταιρικό μετασχηματισμό, αύξηση αξίας συμμετοχών, αναπροσαρμογής αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων κ.ο.κ.).


Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.