ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το έξυπνο χρήμα μπαίνει στα senior bonds

00:01 - 08 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Το έξυπνο χρήμα μπαίνει στα senior bonds
Όαση μετά τη βουτιά του Χρηματιστηρίου.

 

Σούπερ απόδοση που προσεγγίζει ακόμα και το 5% έχει το senior bond της Εθνικής και 5,5% της Alpha, δηλαδή τα ομολογιακά που εξέδωσαν τον περασμένο Απρίλιο. Πρόκειται για ομόλογα 5ετούς διάρκειας με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ενσωματώνουν και την ανάκαμψη, αλλά και την σοβούσα κρίση της Ελληνικής οικονομίας, αποτελώντας ένα επενδυτικό καταφύγιο, ιδανικό, από τη στιγμή μάλιστα που οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2,5%.

 

Σύμφωνα με την αγορά, η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, αλλά οι τράπεζες είναι δεσμευμένες να πληρώσουν τα ομόλογα που έχουν συνάψει!

 

Το ομόλογο της Πειραιώς εμφανίζει κέρδη 4,2% όπως και του ΟΤΕ ενώ αυτό  της Eurobank καταγραφεί υπεραξία της τάξης του 4,8%. Η δε ανάκαμψη των κρατικών ομολόγων είναι ακόμα μεγαλύτερη με την τιμή του 10ετους να εμφανίζει κέρδη της τάξης του 8% από τις αρχές Αυγούστου και του 28% από την αρχή του έτους.

 

Στο μέτωπο των κρατικών ομολόγων όπως και των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης εν γένει έτσι και τα ελληνικά σημείωσαν νεα ιστορικά υψηλά τιμών και χαμηλά αποδόσεων (κινούνται εξ’ ορισμού αντιστρόφως ανάλογα) στον απόηχο της απόφασης ΕΚΤ για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε προς το 5,5%, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κυκλοφορίας του όπως και η απόδοση του 5ετούς.

 

Η διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος για την Ελλάδα στις κεφαλαιαγορές που αποτυπώνεται από τα παραπάνω δεδομένα είναι καθοριστικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Κατά το 2014 εχουν ήδη αντληθεί κεφάλαια της τάξης των 4,5 δις. ευρώ από τις ομολογιακές αγορές από ελληνικούς ομίλους ενώ πέρυσι για ολόκληρο το έτος ανήλθαν στα 4 δισ. Μέρος εξ αυτών των κεφαλαίων κατευθύνθηκε σε αναχρηματοδοτήσεις παλαιότερων ομολόγων. Στα 8,5 αυτά δις που έχουν αντληθεί μέσα σε 18 μήνες δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια ούτε τα 3 δισ. ευρώ που άντλησε το ελληνικό δημόσιο  τον Απρίλιο ούτε τα πολλαπλάσια ποσά που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών πέρυσι και φέτος.

Σ.Κ.Χ.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:44 - 08 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.