ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι θα κάνουν Εθνική, Eurobank για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες

00:08 - 24 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τι θα κάνουν Εθνική, Eurobank για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες
Απόλυτα διαχειρίσιμα τα αποτελέσματα των stress tests των δύο τραπεζών, σύμφωνα με την αγορά. Χωρίς πρόβλημα "πέρασαν" Alpha και Πειραιώς.

Όλα δείχνουν ότι οι Ελληνικές τράπεζες περνούν χωρίς προβλήματα τη διαδικασία των stress tests με απόλυτα διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες. Δεν φαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, να υπάρχει καν ζήτημα για την Πειραιώς και την Alpha Bank και ενδεχομένως άνοιγμα 300 εκατ. ευρώ για την Εθνική και περί τα 400 εκατ. ευρώ για την Eurobank.

 

Για δε την Εθνική τα 300 εκατ. ευρώ μπορούν να καλυφθούν άμεσα, από το επικείμενο deal πώλησης του τμήματος του asset management κάτι που επισήμως η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι θα κλείσει μέχρι τέλος του έτους. Και σε δεύτερο χρόνο από την πώληση του 20% της Finansbank.


Σημειώνεται πως από την πώληση μέσω αύξησης κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετοχών της Finansbank, τα οφέλη της Εθνικής δεν θα είναι άμεσα, διότι δεν γίνεται private placement, που σημαίνει άμεση ενίσχυση κεφαλαίου. Τα οφέλη θα έρθουν μεσοπρόθεσμα από τη δημιουργία υπεραξιών εκ μέρους της τούρκικης θυγατρικής.

 

Κατά τα άλλα, η Eurobank, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μπορεί άμεσα να καλύψει τις νέες κεφαλαιακές της ανάγκες, είτε μέσω νέου ομολογιακού, είτε μέσω νέας τιτλοποίησης δανείων.

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Alpha Bank κατάφερε να «πιάσει» τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το στατικό μοντέλο (στοιχεία ισολογισμού Δεκέμβριος 2013), χωρίς να χρειαστεί να συνυπολογιστούν σε αυτό τα πλάνα αναδιάρθρωσης που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα.

 

Στα πλάνα αυτά, περιλαμβάνεται το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, οι αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί την περασμένη άνοιξη, τα αποτελέσματα του 2014, καθώς και ώριμες κινήσεις δημιουργίας κεφαλαίου.

 

Αναφορικά με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, το Reuters αναφέρει ότι η ελληνική τράπεζα δεν είχε πρόβλημα, χωρίς να δώσει ωστόσο περαιτέρω διευκρινίσεις.  

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 24 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.