ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Εξαιρετικά δύσκολα τα stress tests, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν

17:13 - 26 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΚΤ: Εξαιρετικά δύσκολα τα stress tests, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανταπεξήλθαν στα stress tests, παρά τις εξαιρετικά αυστηρές παραμέτρους και ιδιαίτερα δυσμενείς παραδοχές και απαισιόδοξες προβλέψεις, υπο τις οποίες αξιολογηθήκαν τα εποπτικά κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, τόνισαν ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vítor Manuel Ribeiro Constâncio, όσο και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM ή Single Supervisory Mechanism), Danièle Nouy, σε δηλώσεις τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με τον Vítor Constâncio, πολλές από τις τράπεζες που εμφάνισαν κεφαλαιακές ανάγκες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου και πλάνα αναδιάρθρωσης τα οποία έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή που καλύπτουν τις όποιες ανάγκες. Και αυτό διότι τα stress test διενεργήθηκαν με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών του 2013.

 

Όπως τόνισαν οι δύο ομιλητές, χαρακτηριστικό της εξαιρετικής δυσκολίας των stress tests είναι το ότι το δυσμενές σενάριο προβλέπει μεταξύ άλλων πτώση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά την επόμενη τριετία της τάξης του 6,6%, άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων (που διακρατούνται από τις τράπεζες) κατά 400 μονάδες βάσης και άλλες υποθετικές αρνητικές εξελίξεις και προβολές οι οποίες αθροιστικά «καταστρέφουν» εποπτικά κεφάλαια ύψους 263 δις. ευρώ και για τις 130 τράπεζες που αξιολογήθηκαν όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

 

Παρόλα αυτά, μόνο 25 τράπεζες δεν κατάφεραν να περάσουν τον πήχη του 5,5% στα εποπτικά κεφάλαια και από αυτές οι 12 έχουν ήδη καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου και άλλες ενέργειες που απομειώνουν το έλλειμμα κεφαλαίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και οι ελληνικές τράπεζες.

 

Επίσης, τονίστηκε ότι η άσκηση ήταν πολύ αυστηρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη διεθνώς, κάτι που έγινε ώστε να υπερκαλυφθούν ακόμα και οι πιο έντονες ανησυχίες. Οι δύο ομιλητές υπενθύμισαν, άλλωστε, ότι στην αρχή της κρίσης ανάλογες ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων είχαν "προβιβάσει" τράπεζες που αργότερα εμφάνισαν προβλήματα όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Ισπανίας.

 

Παρά τις θετικές επιδόσεις, βέβαια, των ευρωπαϊκών τραπεζών, και ο Vítor Constâncio και η Danièle Nouy διευκρίνισαν ότι ακόμα υπάρχουν ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν σε επίπεδο κοινών ρυθμιστικών πλαισίων στις χώρες μέλη της ευρωζώνης αλλά και στις λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται.
Ειδικά η Danièle Nouy ανέφερε ότι δεν υπάρχει κοινός ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέτωπο στο οποίο αναμένεται να εστιαστεί η προσοχή του SSΜ τους επόμενους μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.