ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: Δεν θα αξιοποιήσει τον αναβαλλόμενο φόρο λόγω πλεόνασματος κεφαλαίων

17:18 - 07 Νοε 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ: Δεν θα αξιοποιήσει τον αναβαλλόμενο φόρο λόγω πλεόνασματος κεφαλαίων
Η Εθνική έχει πλεόνασμα κεφαλαίων ακόμη και με το ακραίο σενάριο των stress tests και χωρίς τον αναβαλλόμενο φόρο,τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευση και υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι καταγράφει οργανική κερδοφορία για όγδοο συνεχές τρίμηνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια συνυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Η έγκριση υπαγωγής στο καθεστώς έγινε από τη Γενική Συνέλευση ώστε να υπάρχει κεφαλαιακό «μαξιλάρι».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η γενική συνέλευση συνεδρίασε σε απαρτία με ποσοστό 74,74% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις:


1. Αποφάσισε την ένταξη της τράπεζας στο ειδικό πλαίσιο διατάξεων για την μετατροπή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, την δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών (δικαιωμάτων μετατροπής του ειδικού αποθεματικού σε κεφάλαιο, με έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου) και τη ρύθμιση όλων των απαραίτητων σχετικών ζητημάτων.


2. Αποφάσισε την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή των αποφάσεων του θέματος 1 ανωτέρω, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, στην διάθεση των μετοχών που εκδίδονται ως συνέπεια της κεφαλαιοποίησης του ανωτέρω αναφερόμενου ειδικού αποθεματικού προς τους κατόχους των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεων κοινών μετοχών.

Την ίδια ώρα, χρηματιστηριακές εταιρείες κρίνοντας τα αποτελέσματα εννιαμήνου που παρουσίασε η Εθνική την Πέμπτη, τονίζουν ότι είναι καλύτερα των προβλέψεων.

Αναλυτικότερα, η Euroxx στέκεται, μεταξύ άλλων, στα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και στον δείκτη δανείων προς καταθέσεις που διαμορφώθηκε στο 92,6%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Eurobank Εquities τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν κάτω από τις προβλέψεις της, ενώ -αντίθετα- τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν ανώτερα από αυτές.

Συνολικά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Εθνικής καλά, τονίζει ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για την ποιότητα του ενεργητικού, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν εμφάνισαν σημάδια βελτίωσης.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της τράπεζας ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογα των εκτιμήσεων, αναφέρει η ΒΕΤΑ. Ξεχωρίζει ως θετικά τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τις προβλέψεις (κάτω των εκτιμήσεων) που έλαβε η τράπεζα. Ως καταλύτες για την κερδοφορία αναφέρει την ισχυρή πορεία της Finansbank αλλά και τον περιορισμό των δαπανών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.