ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις των τραπεζών με σταθερό outlook

21:48 - 14 Νοε 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
S&P: Επιβεβαιώνει τις αξιολογήσεις των τραπεζών με σταθερό outlook
Τις αξιολογήσεις CCC+/C για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες επιβεβαιώνει η Standard and Poor's σε έκθεσή της, μετά την ολοκλήρωση του stress test της ΕΚΤ, διατηρώντας παράλληλα σταθερό outlook.

Ωστόσο ο οίκος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που ήδη συμπεριλαμβάνει στα μοντέλα του για "πολύ αδύναμα" κεφάλαια και κερδοφορία και "μέτριο" ρίσκο για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς, τονίζοντας όμως ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να έχει αξιόλογη επίπτωση σε άλλους τομείς των δραστηριοτήτων των τραπεζών ή του χρηματοοικονομικού τους προφίλ.

Eπισημαίνει επίσης ότι παρά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν ήδη το Μάιο του 2014, η κεφαλαιακή θέση των τεσσάρων τραπεζών είναι αδύναμη λόγω των εκτιμήσεων ότι πιθανότατα τα επόμενα χρόνια θα υποστούν σημαντικές πιστωτικές ζημιές λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και των αδύναμων προοπτικών στα έσοδα προ προβλέψεων.

Όπως σημειώνει οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σε ένα επιβαρυμένο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά το αξιόχρεο των οφειλετών στον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης στάθμισης κεφαλαίων στο ρίσκο (risk adjusted capital ratio) για τις τέσσερις τράπεζες θα κυμανθεί μεταξύ του 2% και του 3% το 2015.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μετά και την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή στην αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του αναβαλλόμενου φόρου από τους κεφαλαιακούς δείκτες Core Tier 1 με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ το 2015.

Ως εκ τούτου, αντίθετα με τις προηγούμενες προβλέψεις της S&P, οι δείκτες θα περάσουν το όριο του 8% χωρίς να απαιτηθούν κεφάλαια από το ΤΧΣ.

Επίσης, ο οίκος επισημαίνει ότι  οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστούν τελικώς κεφαλαιακή στήριξη, λόγω και των τάσεων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κάτι που υποστηρίζει τη θέση της S&P για αδύναμη κεφαλαιακή θέση και κερδοφορία.


Τέλος το σταθερό outlook των αξιολογήσεων αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι, παρά το εύθραυστο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό προφίλ των τραπεζών, δεν αναμένεται να υπάρξει στάση πληρωμών επί των υποχρεώσεών τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.