ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλές προσδοκίες Αράπογλου από Finasbank

10:37 - 21 Νοε 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε πετράδι του στέμματος εξελίσσεται η Fίnasbank για την Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της παρουσίασης της τουρκικής τράπεζας από τη διοίκηση της Εθνικής. Ικανοποιημένος δηλώνει ο κ. Αράπογλου από τις επιλογές του τονίζοντας πως η σημαντική βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στην Τουρκία, ,και η εκτόνωση των αναταράξεων στις αναδυόμενες αγορές, επανέφεραν την σταθεροποίηση της αγοράς και αναπτυξιακή δυναμική στη μεγαλύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Η Finasbank σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έχει σταθερή και αλματώδη εξέλιξη σε όλους τους τραπεζικούς τομρείς, έχει ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο, προσδοκώντας στα 280 με 300 καταστήματα έως το τέλος του έτους, όπως είπε και ο διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου.

Ενα από τα κύρια χαρακτηριστικά του δυναμισμού της Finasbank είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων της είναι κάτω από 30 ετών, ενώ το περίπου 60% είναι πτυχιούχοι ανώτατης σχολής, ενώ πολύ πιο προχωρημένα σύμφωνα με κάποια στελέχη της Εθνικής είναι κάποια συστήματα διαχείρισης πελατών που εέχι η FinansBank.

Κατά την παρουσίαση των στοιχείων της τράπεζας ο κ. Αράπογλου απάντησε στους επικριτές του ότι δεν είχε ποτέ καμία αμφιβολία για την επιτυχία του εγχειρήματος της ΕΤΕ και αισθάνεται δικαιωμένος.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει πολιτικό ρίσκο στην επένδυση της Εθνικής σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ενδεχόμενες πολιτικές αναταράξεις που ίσως δημιουργήσει μια καθυστέρηση των συνομιλιών, ο κ. Αράπογλου ανέφερε ότι εκτιμά πως δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα και αυτό άλλωστε δείχνει και η πορεία της μετοχής της τράπεζας ( ΕΤΕ), η οποία είναι σταθερά ανοδική, γεγονός που καταδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στη μετοχή και αποτυπώνεται στην σημερινή κεφαλαιοποίηση της.

Αναλόγου περιεχομένου ήταν και η δήλωση του προέδρου της Finasbank Χουσνού Οζγιεγκίν, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και της πολιτικής εικόνας της χώρας αποτυπώνεται στην οθόνη του "Reuters" "Οι αγορές μιλούν από μόνες τους" είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας είναι ο σταθερός και διεθνής προσανατολισμός της και η ενδυνάμωσή της στην περιοχή, όπως επίσης και τα καλά αποτελέσματά της, ώστε οι μέτοχοι να είναι ευχαριστημένοι, κάτι που  φαίνεται και από τη μετοχή της τράπεζας είπε  ο κ. Αράπογλου προσθέτοντας πως

«Σημασία για το τραπεζικό σύστημα και τους αναλυτές δεν είναι τόσο τα κέρδη, όσο το κρίσιμο μέγεθος και οι προοπτικές μιας τράπεζας».

Ειδικότερα για τον πολιτικό και επιχειρηματικό ρίσκο, οι ίδιοι επιχειρηματικοί κύκλοι που συνόδευαν την αποστολή της Εθνικής επισήμαναν και αυτοί ότι δεν βλέπουν λόγους ανησυχίας όσον αφορά την επένδυση της Εθνικής, αντίθετα εκτιμούν ότι ήταν μια επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση, όχι τόσο ριψοκίνδυνη όσο φαίνεται. Χαρακτηριστική ένδειξη, όπως είπαν αποτελεί το γεγονός ότι ξένες μεγάλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Citibank-Αkbank, η Dexia-DenizBank, η Fortis-Disbank, GE Capital- Garanti και η δική μας EFG Eurobank-Tekfenbank, εισέρχονται στην τουρκική αγορά των 70 εκατ. κατοίκων, προσδοκώντας ανάλογα οφέλη.


Δυναμικές επιδόσεις

Όσον αφορά τις επιδόσεις της FinansBank, στη στεγαστική πίστη το μερίδιο της αγοράς που κατέχει το 8,5%, ενώ στο εννιάμηνο είχε αύξηση 102% , στις πιστωτικές κάρτες κατέχει το 6,5% με αύξηση στο εννιάμηνο 16% , στην καταναλωτική πίστη 3,2% με ρυθμό ανάπτυξης 61%, και στα επιχειρηματική πίστη μερίδιο αγοράς 5,4% και 38% ρυθμό ανάπτυξης στο εννιάμηνο.

Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό σύμφωνα με τα στελέχη των δύο τραπεζών είναι ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίασε η τράπεζα από το 2002 και εντεύθεν (τριετία ως το 2005) που είναι 170% στην στεγαστική πίστη, 118% στην καταναλωτική πίστη, 94% στις πιστωτικές κάρτες και 39% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Οι καταθέσεις στο εννιάμηνο αυξήθηκαν κατά 23%, ενώ ο μέσος όρος της αγοράς ήταν 14% , ενώ ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων σε συνάλλαγμα διαμορφώθηκε στο 37% από 225 Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της διαμορφώθηκε στο 6,6%, ο δείκτης αποτελεσματικότητας στο 45, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 38%, ενώ η απόδοση ενεργητικού στο 3,7%. Οι επιδόσεις αυτές είναι καλύτερες από τις ανταγωνίστριες της

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 11%, από προμήθειες κατά 4)%, ενώ το σύνολο των εσόδων της κατέγραψε αύξηση 23%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 5%, ενώ μετά από φόρους, μη συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτω

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.