ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΤΕ: Στα 300 εκατ. το έλλειμμα, τα σχέδια για το placement

10:12 - 22 Νοε 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περί τα 300 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ασφαλιστικό έλλειμματης ΑΤΕ, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη που ολοκλήρωσε το υπουργείο Οικονομίας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής του Ταμείου Κύριας Σύνταξης στο ΙΚΑ και του επικουρικού στο ΕΤΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες του «R».

Θα πρέπει να σημειωθεί η ΑΤΕ θα είναι η δεύτερη τράπεζα μετά την Emporiki που ανήκει στο δημόσιο τομέα που θα υπαχθεί σε νέους ασφαλιστικούς φορείς.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η διαδικασία ένταξης της ΑΤΕ σε ΙΚΑ και ΕΤΑΤ  θα πρέπει να ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου ώστε να υπερσκελισθούν άμεσα και τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα ταμεία με προεξάρχον την αδυναμία τους να καταβάλλουν συντάξεις για την περίοδο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αλλά και το δώρο Χριστουγέννων.

Η ΑΤΕ Βank θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει υπολογίσει και εγγράψει το αναλογιστικό έλλειμμα της στα 280 εκατ. ευρώ.

Αν η διαδικασία επιταχυνθεί και το Ταμείο Κύριας Σύνταξης υπαχθεί στο ΙΚΑ από αρχές του 2007 και το επικουρικό στο ΕΤΑΤ, τότε θα προκύψει σημαντικό όφελος στην τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι εισφορές από 25% στο Ταμείο Κύριας Σύνταξης θα υποχωρήσουν στο 13,3% και του επικουρικού από 9% στο 4,5%. Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η ΑΤΕ επιβαρύνεται με 28,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ελλειμμάτων του επικουρικού ταμείου.  Συνολικά, το όφελος για την ΑΤΕ θα ανέλθει μετά την πάροδο 3-4 ετών περίπου στα 40 με 45 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της μείωσης της συμμετοχής της τράπεζας στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για την ΑΤΕ, η υπαγωγή σε νέους ασφαλιστικούς φορείς δηλαδή το ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ θα είναι καίριας σημασίας για τη χρηματοοικονομική θέση του ομίλου.  Επίσης, μια παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το ελληνικό δημόσιο μεσοπρόθεσμα είναι ότι η ΕΒΖ δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από την ΑΤΕ και για τον λόγο αυτό ίσως θα πρέπει να απεξαρτηθεί.

Τα σχέδια για το placement

Στις 15 Νοεμβρίου έληξε η 6μηνη περίοδος που δεν επιτρεπόταν η υλοποίηση νέου placement.  Το δημόσιο είχε εξετάσει να διαθέσει νέες μετοχές μέσα στον Δεκέμβριο, ωστόσο, λόγω αποτίμησης μάλλον το σχέδιο αυτό θα πρέπει να μετατεθεί για μετά το Φεβρουάριο, δηλαδή μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της ΑΤΕ.

Στόχος είναι να διατεθεί το 10-15% της τράπεζας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.