ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Merrill Lynch: «Αγοράζει» Alpha, ETE

12:12 - 24 Νοε 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τη σύσταση αγοράς που έχει εκδώσει για τις Alpha και Εθνική επαναλαμβάνει η Merrill Lynch, δηλώνοντας θετική για την είσοδο της πρώτης στην Τουρκία. Η ΕΤΕ πιστεύεται ότι έχει "τιμωρηθεί" υπερβολικά από την αγορά για την εξαγορά της Finansbank.

Σε έκθεσή τους που δημοσιεύεται με αφορμή την ανακοίνωση της εισόδου της Alpha Bank στην τουρκική αγορά, η Merrill Lynch επισημαίνει πως οι όροι της συμφωνίας φαίνονται ευνοϊκοί, σε σχέση με άλλα dealsπου έγιναν στην Τουρκία φέτος, αν και η ελληνική τράπεζα δεν θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Alternatifbank.

Βέβαια, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν πως δεν εξεπλάγησαν από την κίνηση, αφού αυτή είχε προεξοφληθεί από τη διοίκηση και τον τύπο.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση θεωρείται στρατηγικά σωστή, καθώς η Alpha αποκτά πρόσβαση σε μια γοργά αναπτυσσόμενη αγορά μέσω μιας μικρής τράπεζας, κάτι που θεωρείται σύμφωνο με τους στόχους που έχει θέσει η διοίκηση. Η Merrill προβλέπει περαιτέρω επενδύσεις στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 27 ευρώ για την Alpha, ενώ σημειώνει πως εάν μετακυλήσει τις εκτιμήσεις της στο 2008, τότε, θα προκύψει περαιτέρω περιθώριο ανόδου 15%.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική, η Merrill Lynch επισημαίνει πως η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε αδικαιολόγητο discount, καθώς έχει υπο-αποδώσει έναντι των ανταγωνιστών της κατά 23% από τις αρχές του έτους.

Με δεδομένο ότι η ΕΤΕ εμφανίζει ανάλογες προοπτικές κερδοφορίας με τις τράπεζες του ανταγωνισμού, οι αναλυτές αποδίδουν την αρνητική αυτή χρηματιστηριακή πορεία στην εξαγορά της Finansbankκαι στην αύξηση κεφαλαίου. «Κάτι τέτοιο είναι εν μέρει δικαιολογημένο, λόγω των χαμηλότερων αποτιμήσεων της Τουρκίας, που συμβάλλει κατά 22% στα κέρδη της ΕΤΕ για το 2007, όμως, η τιμωρία υπήρξε πολύ αυστηρή», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πλέον, εκτιμούν πως η Εθνική βρίσκεται σε καλή θέση για να υπερ-αποδώσει, καθώς πέραν των θετικών τάσεων στην ελληνική αγορά, αναμένεται να ευνοηθεί από την αύξηση των επιτοκίων, τα περιθώρια για περικοπές του κόστους και την αυξανόμενη συμβολή των διεθνών δραστηριοτήτων.

Σε discount 12% έναντι των ελληνικών τραπεζών και σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του ευρωπαϊκού κλάδου, η Εθνική πιστεύεται ότι έχει περιθώρια για υπερ-αποδόσεις. Συγκεκριμένα, ο οίκος εντοπίζει περιθώρια ανόδου 13%, έως την τιμή στόχο των 42 ευρώ, ενώ επισημαίνει πως εάν μετακυλήσει τις εκτιμήσεις του στο 2008, τότε, προκύπτει περαιτέρω περιθώριο ανόδου 15-20%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της ΕΤΕ, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 30 Νοεμβρίου, η Merrill προβλέπει αύξηση των κερδών κατά 25%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.