ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντράγκι: Μόνο με επιτυχή αξιολόγηση δεκτά ξανά τα ελληνικά ομόλογα

22:57 - 25 Φεβ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ντράγκι: Μόνο με επιτυχή αξιολόγηση δεκτά ξανά τα ελληνικά ομόλογα
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποδέχεται και πάλι τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος εξέφρασε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο Ντράγκι εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος, μόλις η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι θα εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμόρφωσης προς το πρόγραμμα.


«Το ζήτημα της εξαίρεσης (waiver) είναι ένα ζήτημα κανόνων. Η ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει την εξαίρεση. Ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να την επαναφέρουμε μόλις το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι συνθήκες για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος έχουν αποκαταστηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 

Όσον αφορά την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα SMP o κ. Ντράγκι απάντησε: «Τα κέρδη από το SMP, όπως και όλα τα άλλα κέρδη, έχουν διανεμηθεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες που είναι μέλη της ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν μεταφέρει τα κέρδη τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση - και σε κλίμα έντασης - του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά ότι  «το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία». 


Το QE θα τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας , αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ που περιλαμβάνει αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων assets, εκτιμώντας ότι θα τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης και θα βοηθήσει στην επαναφορά του πληθωρισμού κοντά στο επίπεδο – στόχο του 2%,.


Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των υφιστάμενων αγορών τίτλων του ιδιωτικού τομέα, έτσι και οι αγορές κρατικών τίτλων έχουν μεγάλες δυνατότητες μετάδοσης στην πραγματική οικονομία, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε: Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα στηρίξουν περαιτέρω τις ήδη χαλαρές νομισματικές συνθήκες στην περιοχή του ευρώ, περιλαμβανομένων και των συνθηκών δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.


Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ προανήγγειλε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μηνιαίες αγορές κρατικών τίτλων ύψους 60 δις. ευρώ από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον διοχετεύσαντας πάνω από 1 τρις, ευρώ στην οικονομία της ευρωζώνης και ενισχύοντας τον αδύναμο πληθωρισμό της περιοχής που βυθίστηκε στον αποπληθωρισμό (0.6%) τον Ιανουάριο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.