ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τιμές - κλειδιά για τις αποκρατικοποιήσεις στις τράπεζες

10:25 - 05 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Περίπου 1,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει άμεσα ή έμμεσα το ελληνικό δημόσιο από την πώληση έως και του 10-15% της ATE Βank, του 15-16% του ΤΤ και του 38% της Attica Βank.

Στόχος του ελληνικού δημοσίου είναι να επιτευχθούν οι υψηλότερες δυνατές αποδόσεις και για το λόγο αυτό οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις της ΑΤΕ του ΤΤ και της Attica θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο.  Τα placement που έχουν προηγηθεί αλλά και οι άτυποι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομίας θα αποτελέσουν καταλύτες για την επιλογή του χρόνου διεξαγωγής της διάθεσης μετοχών σε ΑΤΕ και ΤΤ.

Για την Attica Βank, το θέμα καθίσταται πιο περίπλοκο καθώς στόχος είναι η πώληση ενός πολύ υψηλού ποσοστού τουλάχιστον 38% και βεβαίως η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. 

ΑΤΕ Βank

Το προηγούμενο placement είχε διατεθεί σε ξένους θεσμικούς επενδυτές στα 5,05 ευρώ.  Τα επίπεδα αυτά θεωρούνται βάση για την διεξαγωγή του νέου placement.

Η μετοχή της ΑΤΕ διαπραγματεύεται περίπου 24% χαμηλότερα απότην τιμή που είχε πραγματοποιηθεί το placement του 7,5% στην τιμή των 5,05 ευρώ αρχές του 2006.  Στόχος του δημοσίου είναι το νέο placement να πραγματοποιηθεί πάνω από τα 5 ευρώ.

Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ ανέρχεται στα 3,51 δισ. ευρώ ενώ με τιμή τα 5 ευρώ ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ υψηλότερα.  Αν διατεθεί το 10% το δημόσιο θα αντλήσει 450 εκατ. ευρώ ενώ με το 15% θα αποκομίσει 675 εκατ. ευρώ.

Που όμως θα στηριχθεί η ΑΤΕ ώστε η μετοχή να ενισχυθεί και έτσι το δημόσιο να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια από το placement;

Η ΑΤΕ θα ενταχθεί στο ΕΤΑΤ όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση και στο ΙΚΑ όσον αφορά την Κύρια στις αρχές του 2007.  Αυτή η παράμετρος θεωρείται σημαντική καθώς θα μειωθούν τα έξοδα από τις εισφορές προςτα ταμεία.  Από τη φορολόγηση των αποθεματικών δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα παρά μόνο 8 εκατ. ευρώ. 

Στο α΄ τρίμηνο του 2007 αναμένεται το νέο business plan της ΑΤΕ.  Γενικά το 2007 αναμένεται να είναι θετική χρονιά για την τράπεζα καθώς η διοίκηση Μηλιάκου θα αποδείξει ότι μπορεί να μετατρέψει την ΑΤΕ σε μια ανταγωνιστική τράπεζα.

Χρονικά το placement της ΑΤΕ Βank προσδιορίζεται ή τέλη Φεβρουαρίου, μέσα Μαρτίου του 2007 ή τον Μάιο.  Το δημόσιο πάντως θα ήθελε να το placement να πραγματοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2006.

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Το ΤΤ διαπραγματεύεται κατά 30% υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής του στο ΧΑ και έτσι αποτελεί για το δημόσιο εύκολη λύση καθώς σε οποιαδήποτε τιμή αποκομίζει σημαντικά οφέλη.  Πάντως, στόχος του δημοσίου είναι το placement του 15-16% του ΤΤ να πραγματοποιηθείστην τιμή από 18,5 ευρώ και υψηλότερα.  Αυτό συνεπάγεται ότι από το ΤΤ το ελληνικό δημόσιο μπορεί να αντλήσει πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Για το 2007, η πορεία του ΤΤ αναμένεται ιδιαίτερα θετική που θα αποτυπωθεί και στο ΧΑ και θα καταγραφεί και στα αποτελέσματα. Το placement του ΤΤ λόγω της «ευκολίας» του ίσως να προηγηθεί και της ΑΤΕ αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.  Πάντως θα είναι αρχές του 2007.

Ενδιαφέρον της C. d' Epargne για την Attica Βank

Το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αναζητούν την φόρμουλα αποχώρησης τους από την Attica Βank, διαθέτοντας το 38% που κατέχουν συνολικά.

To TT έχει αποκτήσει το 19% της Attica Bank με μέσο κόστος κτήσης τα 5,10 ευρώ. Στόχος είναι να διατεθεί το ποσοστό που ελέγχει στην τράπεζα περί τα 6 ευρώ. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εμφανίζει πολύ χαμηλό κόστος κτήσης. Ενδιαφέρον θα επιδείξουν το ΤΣΑΥ, ίσως το ΙΚΑ και ξένοι, όπως η Caisse d'  Epargne.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει στο «R» ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από το εξωτερικό ενώ εμμέσως έχει επιβεβαιώσει ότι ενδιαφέρεται η Caisse d' Epargne.  Μάλιστα, σε συνέντευξη του χθες ανέφερε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση έως το τέλος του α΄6μήνου του 2007 ενώ επιβεβαίωσε το αρχικό ενδιαφέρον της Caisse d' Epargne.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.