ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκαθίσταται η ηρεμία στα γκισέ

11:50 - 24 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αποκαθίσταται η ηρεμία στα γκισέ
Η κατάθεση της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης στους εταίρους και η διαφαινόμενη συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οδήγησε χθες στην αποκλιμάκωση του ρυθμού υποχώρησης της εγχώριας δεξαμενής καταθέσεων.

Έπειτα από αρκετές ημέρες, στα γραφεία των τραπεζιτών επικρατούσε χθες το απόγευμα σχετική ανακούφιση, καθώς τα στοιχεία από το δίκτυο έδειχναν ότι η εκροή καταθέσεων για την χθεσινή ημέρα δεν υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, έναντι 600 εκατ. ευρώ την Δευτέρα και περίπου 1 δις. ευρώ σε ημερήσια βάση την προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, το πρωί της Τετάρτης, συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΚΤ και διέθεσε προς την ΤτΕ ρευστότητα μέσω του ELA που είχε ζητήσει η τελευταία. Κύκλοι της ΤτΕ, διευκρινίζουν πως μέσα στις επόμενες 24 ώρες το ΔΣ της ΕΚΤ θα ξανασυνεδριάσει εφόσον κριθεί αναγκαίο. 

Με δεδομένες τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης κατά το τελευταίο 48ώρο, οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το εγχώριο πιστωτικό σύστημα από την περασμένη εβδομάδα βαίνει στο τέλος της καθώς μέρα με την ημέρα αναμένουν περαιτέρω αποκατάσταση της ηρεμίας στα γκισέ. 

Ωστόσο η «ζημία» έχει γίνει καθώς κατά την διάρκεια του Ιουνίου η συνολική εκροή των καταθέσεων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 6,5 δις. ευρώ ποσό ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ διαμηνύει ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση θα παρεμβαίνει, μέσω του ELA όποτε χρειάζεται, όπως άλλωστε έπραττε καθημερινά από την προηγούμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι μετά και την χθεσινή παρέμβαση το σύνολο της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA υπερβαίνει τα 89 δις. ευρώ.

Ενδεικτικά του μεγέθους των εκροών καταθέσεων από την αρχή του έτους είναι τα στοιχεία της ΤτΕ, σύμφωνα με τα οποία, μετά από τις αθρόες αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες, η κυκλοφορία τραπεζογραμματίων, έχει επιστρέψει στα επίπεδα του Ιουνίου 2012.

Μάλιστα όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το μεγαλύτερο μέρος από τις εκροές των καταθέσεων αφορά σε μετρητά, τα οποία οι καταθέτες διακρατούν προς αποθησαυρισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά, έφθασε τα 45,20 δισ. ευρώ, όση περίπου ήταν και τον Ιούνιο του 2012 (43,3 δισ. ευρώ), όταν και κατεύθαναν, όπως αποκάλυψε ο πρώην Διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος, οι αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων από τη Φρανκφούρτη.

Κώστας Παπαγρηγόρης 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 24 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.