ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρικές Τράπεζες: Τα επόμενα βήματα σε Σουηδία και Νορβηγία

13:20 - 26 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κεντρικές Τράπεζες: Τα επόμενα βήματα σε Σουηδία και Νορβηγία
Προς νέα μείωση επιτοκίων από την Norges Bank;

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προκάλεσε έκπληξη στις αγορές στην πρόσφατη απόφασή της για τα επιτόκια και αυτό όχι επειδή μείωσε κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο που πλέον είναι στο 1,00% αλλά γιατί άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μια νέα μείωση το Σεπτέμβριο συγκεντρώνει 66% πιθανότητες να συμβεί. Μεταξύ άλλων όμως, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν θετικές μακροπρόθεσμα και ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί κοντά στα επίπεδα που αποτελούν και το στόχο της Norges Bank.

Βραχυπρόθεσμα, οι εκτιμήσεις είναι αισιόδοξες παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση της κατανάλωσης θα έχε προσθέσει σημαντικούς πόντους στην αύξηση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο.

Προς «παύση» του QE

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η σουηδική Riksbank είναι σχεδόν το διπλάσιο από την έκδοση των ομολόγων στις οποίες προχωρά το αρμόδιο τμήμα διαχείρισης χρέους.

Όλες οι ενδείξεις από την αγορά ομολόγων δείχνουν ότι το σουηδικό QE έχει κάνει σωστά τη δουλειά του και ότι κάποιες ιδιαιτερότητες που υπήρχαν έχουν εξαλειφθεί. Σύμφωνα με την Riksbank, το QE θα σταματήσει για την περίοδο του καλοκαιριού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.