ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομική διπλωματία στην Τουρκία

10:21 - 11 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σημαντικές επενδύσεις ύψους 3,75 δισ. ευρώ έχουν πραγματοποιήσει κατά βάση οι τράπεζες στην Τουρκία παρά το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο. Οι επενδύσεις αυτές υποστηρίχθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας στη λογική της οικονομικής διπλωματίας που επιχειρείται από την Ελλάδα στην Τουρκία και έως τώρα τα πρώτα βήματα έχουν αποδώσει.

Στην Τουρκία έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 50 ελληνικές επενδύσεις από ισάριθμες εταιρείες συνολικής αξίας 3,75 δισ. ευρώ.  Σε συντριπτικό ποσοστό οι επενδύσεις έχουν πραγματοποιηθεί από τράπεζες.

Πάντως, λόγω των μεγάλων επενδυτικών ανοιγμάτων των τραπεζών ήδη 6-7 μεγάλες ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν ή επεξεργάζονται να επενδύσουν στην Τουρκία.

Η Τουρκία εμφανίζει μια διττή οικονομική εικόνα. Από την μια πλευρά η οικονομία ανακάμπτει, ο πληθωρισμός έστω και οριακά μειώνεται ενώ από την άλλη οι εκλογές του 2007 αλλά και η προβληματική χρηματοδότηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών δημιουργούν μια νεφελώδη εικόνα.

Στρατηγικά, όμως, όπως υποστηρίζουν οι τραπεζίτες οι επενδύσεις στην Τουρκία μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες στις ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης τονίζει ότι οι τράπεζες ανοίγουν τον δρόμο στις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Τουρκία.  Σε αντίθεση με ότι συνέβη στις χώρες της ευρύτερης Βαλκανικής όπου πρώτα οι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν επενδύσεις και ακολούθησαν οι τράπεζες, στην Τουρκία ο τραπεζικός κλάδος ηγείται στην προσπάθεια ενίσχυσης της παρουσίας του ελληνικού επιχειρείν στην Τουρκία.  Βέβαια οι κινήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι προσεκτικές καθώς ο κίνδυνος αστάθειας είναι υπαρκτός αναφέρει ο κ. Καραμούζης.

Γενικότερα, τονίζει ότι οι ξένοι θεσμικοί που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών ποντάρουν στις υψηλές αποδόσεις λόγω των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στα Βαλκάνια.  Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αποτιμώνται ορθολογικά καθώς οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις δεν συμπεριλαμβάνουν τις μεγάλες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 700 καταστήματα στην νέα Ευρώπη.

Τα τελευταία πέντε έτη παρατηρείται σημαντική αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία 50 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και 8 τουρκικές στην Ελλάδα. Οι κυριότερες ελληνικές επενδύσεις αφορούν στους τομείς τραπεζών, πληροφορικής, γεωργικών εφαρμογών, ειδών συσκευασίας, πλαστικών, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού και κατασκευών. Το σύνολο των ενδεδυμένων κεφαλαίων υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ πλην τραπεζών. Οι κυριότεροι τομείς στους οποίους έχουν πραγματοποιηθεί τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι στο λιανικό εμπόριο ενδυμάτων, στις χερσαίες μεταφορές, στην σωληνουργία, στην πληροφορική και στην παροχή υπηρεσιών συμβούλων.

Όσον αφορά τις τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οι κυριότερες είναι η Inci Ayakkabi (υποδήματα), Ipekyol (ένδυση), Κoton (ένδυση), Mavi Jeans (ένδυση, από κοινού με ελληνική εταιρεία).

Οι επενδύσεις

Μέσω της Εθνικής τράπεζας πραγματοποιήθηκε σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ένα μεγάλο βήμα της ελληνικής οικονομίας στην Τουρκία.

Η διοίκηση Αράπογλου πέτυχε μια σημαντική στρατηγική κίνηση και επενδύοντας συνολικά 3,3 δισ. ευρώ μαζί με την δημόσια πρόταση στην Finansbank απέκτησε μια καταλυτική παρουσία στην τουρκική τραπεζική αγορά.

Η Alpha Bank απέκτησε πρόσφατα το 50% της Alternatifbank έναντι 192,15 εκατ. ευρώ  H Alternatifbank διαθέτει 33 καταστήματα, ενεργητικό 1,107 δισ. ευρώ, 101,1 εκατ. ίδια κεφάλαια, ενώ στο 9μηνο του 2006 εμφάνισε καθαρά κέρδη που αναλογούν σε μετόχους ύψους 17,5 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank εξαγόρασε το 70% της Tekfenbank έναντι 137 εκατ. ευρώ. Η Eurobank εξαγόρασε (στις αρχές του 2005) το 94% της HC Istanbul Holding A.S., μητρική της χρηματιστηριακής εταιρείας HC (με μερίδιο αγοράς 2,3%) αντί του ποσού των 25 εκατ. δολ.

Επίσης, η Planet Ernst and Young (Εταιρεία Συμβούλων Επενδύσεων) με συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά 20%, απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο (64%) στην αντίστοιχη τουρκική εταιρεία.

Παράλληλα με ιδιωτικά κεφάλαια που κατανέμονται σε 50% σε Έλληνες και Τούρκο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.