ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς λεφτά από τη Δευτέρα

17:55 - 03 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Χωρίς λεφτά από τη Δευτέρα
«Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ρευστότητα έως και τη Δευτέρα το πρωί. Μετά, όλα εξαρτώνται από την ΕΚΤ» δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στο Υπουργείο Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα. 

Το μαξιλάρι ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ μέχρι τη Δευτέρα, υπογράμμισε η κ. Κατσέλη, σημαντικά υψηλότερο από τις εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.
Η κατάσταση είναι καλύτερη απ’ ότι αρχικά εκτιμούσαν οι διοικήσεις των τραπεζών καθώς υπολόγιζαν ότι από τα ΑΤΜ θα γίνονταν αναλήψεις κατά την διάρκεια της εβδομάδας 600 εκ. ευρώ και τελικά έγιναν 390 εκ. ευρώ ενώ και για τις συντάξεις υπολόγιζαν εκροές ύψους 350 εκατ. ευρώ και τελικά ανήλθαν μόλις σε 80 εκ. ευρω. Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.
Η Πρόεδρος της ΕΕΤ δήλωσε κατηγορηματικά ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το ποσό του ορίου αναλήψεων να πέσει κάτω από τα 60 ευρώ.

Από την πλευρά τους, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη έως τη λήξη της Πράξης Νομοθετικής Περιεχομένου, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα συνεδριάσει εκ νέου η ειδική επιτροπή (από στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών), για να επαναξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης από την πλευρά του τόνισε ότι το ATM θα ανεφοδιάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και δεν θα υπάρξει πρόβλημα μέχρι τη Δευτέρα.
Σημειώνεται ότι οι αντοχές του τραπεζικού συστήματος απασχόλησαν ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά της κυβέρνησης, μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.
Από την πλευρά των τραπεζών, μετείχαν:

Εθνική Τράπεζα, Λούκα Κατσέλη (πρόεδρος) και Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος)

Eurobank, Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος) και Φωκίων Καραβίας (διευθύνων σύμβουλος)

Alpha Bank Βασίλης Ράπανος (πρόεδρος) και Δημήτρης Μαντζούνης (διευθύνων σύμβουλος)

Τράπεζα Πειραιώς, 'Ανθιμος Θωμόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

Τράπεζα Αττικής, Ιωάννης Γαμβρίλης (πρόεδρος) και Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (διευθύνων σύμβουλος)

Τράπεζα της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος (υποδιοικητής)

Ελληνική Ένωση Τραπεζών, Χρήτσος Γκόρτσος (γενικός γραμματέας).

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 20:01 - 03 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.