ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wilbur Ross: Δεν ανησυχεί για bank-run στις ελληνικές τράπεζες

11:34 - 07 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Wilbur Ross: Δεν ανησυχεί για bank-run στις ελληνικές τράπεζες
Την εκτίμησή του ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών εξέφρασε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγαλοεπενδυτής και εκ των βασικών μετόχων της Eurobank, Wilbur Ross προσθέτοντας ότι δεν ανησυχεί για Bank Run στις ελληνικές τράπεζες όταν λειτουργήσουν ξανά.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι το δράμα του ελληνικού χρέους δεν θα εξελιχθεί σε ελληνική τραγωδία. "Νομίζω πως η συμφωνία θα είναι παρόμοια με τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker την περασμένη εβδομάδα πριν διακοπούν οι συνομιλίες", ανέφερε ο W. Ross, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των επενδυτών που επένδυσαν πέρυσι 1,3 δισ. ευρώ στην Eurobank.

"Και νομίζω ότι αν υπάρξει μεγάλη αλλαγή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα με τη μορφή κάποιας παραχώρησης ως προς το χρέος της Ελλάδας. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ριζική αλλαγή σε σχέση με ό,τι είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν το δημοψήφισμα", πρόσθεσε.

"Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχω δει δείχνουν πως μια σαφής πλειοψηφία του ελληνικού λαού επιθυμεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Επίσης, είναι αλήθεια ότι δεν επιθυμούν τη λιτότητα, αλλά αυτά τα δύο είναι ασυνεπή. Σίγουρα, όμως, ο σκοπός της ψήφου δεν ήταν για την έξοδο από το ευρώ, και ο κ. Τσίπρας το ξεκαθάρισε πως δεν είναι αυτή η πρόθεσή του".

Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν κλειστές για πάνω από μια εβδομάδα, ο Wilbur Ross δεν ανησυχεί για ένα bank run όταν λειτουργήσουν ξανά.

Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας δεν υπάρχει λόγος συνωστισμού και νέας εκροής κεφαλαίων, τόνισε ο ίδιος. "Τώρα αν δεν υπάρξει συμφωνία και καταρρεύσει η οικονομία θα είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Αλλά δεν αισθάνομαι ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί".

Όταν ρωτήθηκε πότε εξετάζει να πουλήσει το μερίδιό του στην Eurobank, ο επενδυτής επεσήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σύντομα.

"Το τελευταίο κλείσιμο της Εurobank την 26η Ιουνίου (0,144 ευρώ) είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα σε σχέση με τη λογιστική αξία (book value) της τράπεζας , πριν η κυβέρνηση ανακοινώσει το δημοψήφισμα και γίνει η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Έτσι, σε οποιοδήποτε εύρος τιμών (όταν ξεκινήσει η μετοχή να διαπραγματεύεται), λογικό θα είναι κάποιος να βγει αγοραστής στη μετοχή παρά πωλητής", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πριν τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, οι ελληνικές τράπεζες είχαν κάνει σημαντική πρόοδο, σημείωσε ο ίδιος.

"Υποθέτοντας πως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, ο ELA θα είναι ξανά διαθέσιμος στις τράπεζες οι οποίες θα επανέλθουν στις δραστηριότητές τους και θα υπάρξει αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία".

"Δεν μπορείς να έχεις επιτυχημένες τράπεζες χωρίς επιτυχημένη οικονομία, και δεν μπορεί να επιτύχει η οικονομία αν δεν επιτύχουν οι τράπεζες. Έτσι, η μοίρα τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη", κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 07 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.