ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citibank: Προβλέπει συρρίκνωση στα spreads στα στεγαστικά και επισφάλειες

16:21 - 11 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Συρρίκνωση των spreads και μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και δευτερευόντως στα καταναλωτικά δάνεια προβλέπει ο επικεφαλής της Citibank Ελλάδος κ Χ. Βασιλειάδης.

Με αφορμή συνάντηση με δημοσιογράφους ο κ. Βασιλειάδης κληθείς να σχολιάσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στη λιανική τραπεζική επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα τα περιθώρια κέρδους θα συμπιεσθούν ειδικά στα στεγαστικά δάνεια.

Η στεγαστική πίστη στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης.

Σε αυτή την κατηγορία δανείων όμως ο ανταγωνισμός όμως ήδη κορυφώνεται και για τον λόγω αυτό το επόμενο διάστημα τα επιτόκια θα συμπιεσθούν περαιτέρω. Πιθανότατα τα νέα επιτόκια να διαμορφώνονται με βάση το euribor +0,50%.

Μια τέτοια εξέλιξη θα περιορίσει τα κέρδη από τα στεγαστικά δάνεια κατά τα πρότυπα της Ισπανίας.

Ο κ. Βασιλειάδης πάντως δεν κρύβει και τον προβληματισμό του για τις επισφάλειες στα στεγαστικά σε μια κατηγορία με υψηλό βαθμό εισπραξιμότητας.

Οι επισφάλειες ανέρχονται στο 4% και μια έξαρση του φαινομένου μπορεί να έχει και κοινωνικές προεκτάσεις.

Η Citibank όπως, εμμέσως πλην σαφώς, προκύπτει από τις αρχές του 2007 θα ακολουθήσει πιο επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Oσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια ο κ. Βασιλειάδης επισημαίνει ότι επειδή η αγορά βρίσκεται υπό ανάπτυξη η μείωση των spreads θα είναι πιο σταδιακή.

Οι επισφάλειες στα καταναλωτικά φθάνουν το 8% στις τράπεζες και δεν αποκλείεται ακόμη και επιδείνωση αν οι τράπεζες δεν κινηθούν με προσεκτικά βήματα το επόμενο διάστημα.

Σε ερώτηση αν διαβλέπει deals στις τράπεζες ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ επανέλαβε ότι αν υπάρξουν ευκαιρίες οι ξένες τράπεζες θα τις εκμεταλλευτούν.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.