ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Vojvodjanska Banka

17:37 - 11 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
H Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ολοκλήρωσε σήμερα την εξαγορά του 99,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Vojvodjanska Banka a.d. Novi Sad (Vojvodjanska), μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδας και της Σερβίας.

Η απόκτηση της Vojvodjanska από την ΕΤΕ, ήταν αποτέλεσμα διαδικασίας ιδιωτικοποίησης για την οποία είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον 11 ευρωπαϊκές τράπεζες και αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη πώληση δημόσιας τράπεζας της Σερβίας μέχρι σήμερα.

Η Vojvodjanska είναι η έκτη σε μέγεθος σερβική τράπεζα από άποψη συνολικού ενεργητικού και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη χώρα. Τον Ιούνιο του 2006, το σύνολο των καταθέσεων πελατών και των δανείων της μετά από προβλέψεις ανερχόταν σε Euro 342 εκ. και Euro 215 εκ. αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας μερίδια αγοράς περίπου 7% και 4%.

Επιπλέον, κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά καταθέσεων σε δηνάρια, με μερίδιο περίπου 11%. Διαθέτει 175 σημεία πώλησης και εξυπηρετεί πάνω από 625.000 ιδιώτες και 61.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Κατέχει επίσης ηγετική θέση στην έκδοση των καρτών Visa και DinaCard και έχει μερίδιο αγοράς περίπου 10% στις εργασίες εγχώριων και διεθνών πληρωμών της Σερβίας. Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα ολοκλήρωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του δανειακού χαρτοφυλακίου της.

Στη Σερβία, η ΕΤΕ ήδη διαθέτει 35 καταστήματα και αξιόλογη παρουσία στη λιανική τραπεζική, με μερίδιο αγοράς σχεδόν 5,5%. Μετά την εξαγορά της Vojvodjanska, το μερίδιο αγοράς της ΕΤΕ στη Σερβική αγορά θα ανέρχεται σε περίπου 8% στις καταθέσεις και 6% στα δάνεια, γεγονός που την κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων τραπεζών της χώρας. Επιπλέον, με το τοπικό δίκτυο καταστημάτων της, η ΕΤΕ συμπληρώνει την ισχυρή παρουσία της Vojvodjanska στην εύρωστη οικονομικά περιοχή της Vojvodina.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.