ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση

11:33 - 13 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση
Ανακούφιση επικρατεί εδώ και λίγη ώρα στα τραπεζικά επιτελεία μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

Άπαντες πλέον στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα αναμένουν σε λίγη ώρα τα πρώτα απτά οφέλη της συμφωνίας για τις τράπεζες και πιο συγκεκριμένα στις 12 όπου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο Μ. Ντράγκι σε λίγη ώρα θα ανάψει το πράσινο φώς για παροχή ρευστότητας μέσω του ELA τουλάχιστον 1,5 – 2 δις. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι οι εκροές που αντιμετώπισαν οι τράπεζες τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσεγγίζουν τα 2 δις. ευρώ και αφορούν τόσο τις αναλήψεις των 60 ευρώ από τα ATMs, όσο κυρίως τις μεγάλες πληρωμές που έγιναν προς το Δημόσιο. Μόνο από τα ΑΤΜ οι τράπεζες σημείωναν εκροή περίπου 120 εκατ. ευρώ την ημέρα, ενώ οι ελλείψεις ρευστότητας που παρουσιάζονταν τις προηγούμενες ημέρες ανά τράπεζα, καλύπτονταν από το περίσσευμα ρευστότητας των άλλων τραπεζών. 

Η  απόφαση του Eurogroup ήρθε την ύστατη στιγμή για τις ελληνικές τράπεζες καθώς το «μαξιλάρι» ρευστότητας εξαντλούνταν σήμερα με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη από αύριο η τροφοδοσία των ATM, τα τραπεζικά καταστήματα να μην μπορούν να ανοίξουν και το ντόμινο του τρόμου να έμπαινε σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Λ. Κατσέλη δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρήματα στα ATMs θα υπάρχουν μέχρι και σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες ρευστότητας στις τράπεζες.

Η δραματική έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες απασχόλησε και την τετραμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ – Τουσκ, ενώ προηγουμένως το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ Σόιμπλε – Ντράγκι, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να τάσσεται υπέρ ανάγκης στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

Τράπεζες: 25 δις για την ανακεφαλαιοποίηση

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα διατεθούν τα έσοδα από την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δημιουργείται ένα ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από την αξιοποίηση αυτών των στοιχείων θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίησή τους. 

Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν κατά 50% στην αποπληρωμή του χρέους και κατά 50% σε επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι θα συστήσουν ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:21 - 13 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.