ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αντίρροπες δυνάμεις στην Κύπρου και οι προθέσεις της Πειραιώς

12:45 - 12 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διιστάμενες έως αντικρουόμενες απόψεις φαίνεται ότι επικρατούν στο εσωτερικό της Tράπεζας Κύπρου όσον αφορά τη συνεργασία με την Tράπεζα Πειραιώς. Στο διοικητικό συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδριάζει αύριο για να λάβει αποφάσεις, αν δηλαδή θα ξεκινήσει γύρω διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς ή θα αρνηθεί σε αυτή τη φάση τις συζητήσεις επικρατούν αντίρροπες δυνάμεις και υποστηρίζονται ανάλογα και από βασικούς μετόχους.

Όμως παρά το συγκεχυμένο κλίμα και τις αρχικές προθέσεις, η πραγματικότητα είναι ότι ενώ  η Κύπρου ήταν σύσσωμα αρνητική στο ενδεχόμενο συνεργασίας τώρα μια ομάδα της διοίκησης δεν διάκειται αρνητικά σε συνεργασία με την Πειραιώς. 

Η διοίκηση της Πειραιώς λαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε να αποσαφηνισθούν οι προθέσεις της Τράπεζας Κύπρου αλλά παράλληλα δεν θέλει να εμπλακεί και σε μια χρονίζουσα κατάσταση ρισκάροντας ακόμη και τις τρέχουσες λογιστικές υπεραξίες της.  Ο επικεφαλής του ομίλου κ Μ. Σάλλας έχει στείλει επιστολή στη διοίκηση της τράπεζας Κύπρου, την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας συνάντηση χωρίς να θέτει όρους ή προαπαιτούμενα.  Στην επιστολή αυτή, ο κ. Σάλλας ζητά να υπάρξει μια συνάντηση και να αποσαφηνισθεί αφενός αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία ή όχι.

Πάντως, και παρά την «ουδέτερη» στάση που κρατά η τράπεζα Κύπρου διαφαίνεται ότι στο εσωτερικό της κυπριακής τράπεζας έχουν υπάρξει σημαντικές ζυμώσεις που αφήνουν ανοικτές όλες τις πιθανότητες.

Με την κίνηση αυτή η Πειραιώς θέτει διττό στόχο.  Από την μια πλευρά "υποχρεώνει" τη διοίκηση της Κύπρου να πάρει θέση σε ένα χρονίζον θέμα και από την άλλη τονίζει ότι η Πειραιώς αποκομίζει υπεραξίες 100-120 εκατ. ευρώ και άρα οποιαδήποτε στιγμή και αν ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της θα αποκομίσει κέρδη.

Όμως, καθίσταται σαφές ότι στόχος της Πειραιώς δεν ήταν η συμμετοχή σε μια άλλη τράπεζα με στόχο να αποκομίσει υπεραξίες αλλά η στρατηγική συμμαχία.  Η Πειραιώς ουσιαστικά ποντάρει μόνο στη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων καθώς οι υπεραξίες μπορεί να ενισχύσουν τα κεφάλαια ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτός ο πρωταρχικός στόχος αλλά ο εναλλακτικός.

Συν τοις άλλοις, οι μέτοχοι της Πειραιώς τη συνεργασία με την Κύπρου στηρίζουν στρατηγικά και όχι τα θετικά αλλά βραχυπρόθεσμα οφέλη μιας υπεραξίας.

Η κινητικότητα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή την επιστολή Σάλλα αλλά και το δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Πειραιώς κ. Σάλλα ο οποίος τόνισε ότι θα πρέπει το θέμα της συνεργασίας με την Κύπρου να αποσαφηνισθεί, αποδεικνύουν ότι ίσως να δημιουργείται εκ νέου η βάση έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου γενικά ήταν αντίθεση στη συνεργασία με την Πειραιώς ωστόσο εσχάτως φαίνεται ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις.  Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών και ποια μορφή μπορεί να λάβει;  Θα είναι στρατηγική συνεργασία με συγχώνευση διασυνοριακού τύπου, η Πειραιώς θα απορροφήσει την Κύπρου Ελλάδος ή απλά θα ξεκινήσει ως μια συνεργασία για να εξελιχθεί σε βάθος χρόνου σε συγχώνευση;

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά ωστόσο φαίνεται ότι μέρος της διοίκησης της Κύπρου είναι θετική σε μια συνεργασία με την Πειραιώς ωστόσο ορισμένοι άλλοι μέτοχοι διάκεινται ακόμη αρνητικά.

Π. Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.