ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Προσπάθεια να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό

12:30 - 17 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Προσπάθεια να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατό
Επί ποδός βρίσκονται στο τραπεζικό σύστημα από το πρωί προκειμένου να ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν και να ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα το σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων.

Τράπεζες, Τράπεζα Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται όλα τα τεχνικά ζητήματα προκειμένου οι τράπεζες να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τελικά τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα, όπως προανήγγειλε νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.
Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές υπάρχει ένας ιδιαίτερα σημαντικός όγκος τεχνικών ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία όλα τα καταστήματα με βάση όλα τα επιτρεπόμενα όρια και πράξεις. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι τα τεχνικά συστήματα των τραπεζών δεν είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στον όγκο και στην πολυπλοκότητα των συναλλαγών με καθεστώς capital controls.
Υπό τις συνθήκες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα και το πιθανότερο πλέον είναι αυτό να συμβεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, εφόσον θα έχουν αντιμετωπιστεί τα τεχνικά προβλήματα.
Τις ελπίδες για επαναλειτουργία των τραπεζών από Δευτέρα, μετά από τραπεζική αργία 20 ημερών, πυροδότησε η απόφαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA). Την απόφαση ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι τονίζοντας ότι το ποσό της αύξησης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ και είναι για μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.