ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Σε Αθήνα και Φρανκφούρτη «κλειδώνουν» τα stress test

08:01 - 24 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Σε Αθήνα και Φρανκφούρτη «κλειδώνουν» τα stress test
Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για το μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος καθώς σε Αθήνα και Φρανκφούρτη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα έχουν με τους θεσμούς μπαράζ συναντήσεων, κατά την διάρκεια των οποίων θα κριθούν πολλά σε ότι αφορά την διαδικασία των stress test και της ανακεφαλαιοποίησης συνολικά.

Σήμερα οι διευθύνοντες σύμβουλοι των συστημικών τραπεζών βρίσκονται στη Φρανκφούρτη όπου θα έχουν συνάντηση με την αντιπρόεδρο του SSM, Sabine Lautenschlanger, προκειμένου να λάβουν τις πρώτες κατευθύνσεις και την μεθοδολογία τόσο σε ότι αφορά στην ανακεφαλαιοποίησης όσο και στα stress tests.

Οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν να επιταχύνουν τα stress test προκειμένου να έχουν το γρηγορότερο την εικόνα των κεφαλαιακών αναγκών και να αποσαφηνίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Σημειώνεται ότι η διαδικασία των stress tests αναμένεται να ξεκινήσεις στις αρχές Αυγούστου και θα διαρκέσουν περίπου ένα δίμηνο, ενώ όπως διευκρίνισε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

Συναντήσεις και … στην Αθήνα

Παράλληλα στην Αθήνα, άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των διοικήσεων των τραπεζών θα έχουν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Θεσμών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα που χαρακτηρίζουν το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Πόσο δηλ έχει επηρεάσει τις τράπεζες η επιβολή των capital controls, ποια είναι η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του 2015, πως εξελίσσονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πως σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό κ.α. 

Οι τράπεζες σημειώνουν ότι είναι αβάσιμη και πρόωρη κάθε εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο stress test που πραγματοποίησε η ΤτΕ με την BlackRock είχε προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων τραπεζών στα 6,38 δισ. ευρώ με το βασικό σενάριο και στα 9,42 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. 

Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν στο Reporter ότι με δεδομένους τους δύο κύκλους ανακεφαλαιοποίησης που έχουν ολοκληρώσει οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια (το 2013 με τη συμμετοχή του ΤΧΣ και ιδιωτών και το 2014 αποκλειστικά με ιδιώτες) αλλά και με τη διαφαινόμενη μικρή μείωση του αναβαλλόμενου φόρου (κατά 25%), είναι πιθανό η τελική εικόνα για τις συστημικές τράπεζες να μην είναι τόσο άσχημη και το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών διαχειρίσιμο. 

Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις της τρέχουσας αβεβαιότητας στις επιχειρήσεις και τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Το μοντέλο της ανακεφαλαιοποίησης

Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με βάση το μοντέλο του 2012, δηλαδή κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών, και διάσπαση - εκκαθάριση των μη βιώσιμων.

Οι παράμετροι που θα κρίνουν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος και επομένως του λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, είναι οι παραδοχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα υιοθετήσουν για διάστημα 12 - 24 μηνών η ΕΚΤ και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, η έκθεση των τραπεζών στο Δημόσιο και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημείο κλειδί θεωρούν στις τράπεζες την πιθανή σύσταση bad bank η οποία θα «προικισθεί» με κεφάλαια από τα 25 δισ. ευρώ του ESM και θα προχωρήσει στην εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες.

Μετά το δημοψήφισμα και την επιβολή των capital controls οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία. Η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της, αναμένοντας ύφεση για φέτος της τάξης του 2% με 4% και 0,5% με 1,75% για το 2016. Η αμέσως προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν εκτιμούσε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 0,5%. Παρότι το ΔΝΤ δεν έχει επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι παραδοχές του stress test δεν θα απέχουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τη διετία 2015-16.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:14 - 24 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.