ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Η «επόμενη μέρα» της συμφωνίας

08:30 - 17 Αυγ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Η «επόμενη μέρα» της συμφωνίας
Ανακούφιση επικράτησε το απόγευμα της περασμένης παρασκευής στα τραπεζικά επιτελεία μετά την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την συμφωνία των 86 δις. ευρώ που επισφράγισε το πρόσφατο Eurogroup.

«Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup και την διάθεση των 10 δις. ευρώ» το εγχώριο πιστωτικό σύστημα μπορεί να αισθάνεται ασφαλές τονίζει στο Reporter έμπειρος τραπεζίτης και προσθέτει ότι «η συμφωνία με τους θεσμούς ανοίγει πλέον τον δρόμο για την σταδιακή επιστροφή στην δεξαμενή ρευστότητας της ΕΚΤ αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο των αγορών όσο βεβαίως και των καταθετών».

Ήδη ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μιλώντας στην εφημερίδα «Boersen Zeitung», ο υποστήριξε ότι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα καταστεί δυνατή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει ότι τα 10 δις. ευρώ θα καταβληθούν σε ειδικό λογαριασμό ενώ θα ακολουθούσουν ακόμη 15 δις. ευρώ μετά την ολοκλήρωση των stress tests και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες στο πιστωτικό σύστημα εκτιμούν ότι δεν θα χρειαστούν το σύνολο των παραπάνω κεφαλαίων για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών καθώς ο τελικός λογαριασμός δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15 δις. ευρώ.
Σύμμαχος των ελληνικών τραπεζών στην προσπάθεια ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης αποδείχθηκε και ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος τόνισε δύο φορές την περασμένη Παρασκευή πως οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο bail in, κάτι που αναφέρεται ρητά και στην απόφαση.

Άλλωστε οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης θα τρέξουν, σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα εντός του Νοεμβρίου γεγονός που αποκλείει το κούρεμα καταθέσεων καθώς η οδηγία προβλέπει την συμμετοχή των καταθετών με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση από την 1.1.2016.

Ανοικτό το ενδεχόμενο bad bank

Μεγάλο ερωτηματικό πάντως παραμένει η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τα οποία μέρα με την ημέρα παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις καθώς έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ. Στο eurogroup της Παρασκευής επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών αλλά και κινήσεων με στόχο την ενεργή αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μάλιστα για το θέμα έγινε αναφορά και στο ανακοινωθέν όπου συγκεκριμένα αναφέρεται πως «πρέπει να ανοίξει η αγορά των επισφαλών δανείων». Αποκωδικοποιώντας την συγκεκριμένη αναφορά τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι οι θεσμοί δείχνουν τον δρόμο για την πώληση κόκκινων δανείων σε σε ελληνικά και ξένα funds.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και αναφορά στο επίσημο ανακοινωθέν που κάνει λόγο για την διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας bad bank.
Επί του ζητήματος αρκετά τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι εάν για παράδειγμα οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν υπερβούν τα 15 δις. ευρώ τότε τα υπόλοιπα 10 μέχρι τα 25 δις. ευρώ που είναι διαθέσιμα μπορούν να διατεθούν για την δημιουργία bad bank και την αγορά με μικρό discount κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Όπως και να έχει το τελικό σχέδιο για την διαχείριση των κόκκινων δανείων θα το παρουσιάσει η ΤτΕ μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Μέχρι τότε τονίζεται προς πάση κατεύθυνση ότι οι πραγματικά οικονομικά αδύναμοι δανειολήπτες εφόσον αποδείξουν την αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου τους δεν πρόκειται να θίγουν και θα συνεχίζουν να απολαμβάνουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Στο υπερ ταμείο οι τράπεζες

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες όπως και τα ακίνητα της ΕΤΑΔ και όλο το ενεργητικό που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ εκτός από ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Rosco θα αναλάβει άμεσα το νέο Ταμείο για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αναλυτές κάνουν λόγο για ιδιαιτέρως θετικής εξέλιξη καθώς η αγορά και οι μετοχές θα γνωρίζουν πλέον ότι οι μετοχές που κατέχει το ΤΧΣ θα είναι προς πώληση μέσω placement.

Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου θα αποτελέσει μία από τις πηγές για την εξόφληση του νέου δανείου του ESM και στοχεύει να αποφέρει κατά τη διάρκεια του νέου δανείου επιδιωκόμενο συνολικό ποσό 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% των 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:04 - 17 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.