ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Επανέρχεται η ηρεμία στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών

13:15 - 19 Αυγ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κύπρος: Επανέρχεται η ηρεμία στις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών
Ηρεμία άρχισε να επιστρέφει στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της για νέα χρηματοδότηση ύψους €86 δισ.

Η συμφωνία αποτρέπει τα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες, που αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο bail-in των καταθετών τους μέσω των εργαλείων εξυγίανσης που θεσπίστηκαν με τα προαπαιτούμενα Ιουλίου. Με τη συμφωνία της περασμένης βδομάδας, το bail-inθα γίνει για τους ομολογιούχους των τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει τους επόμενους μήνες, αντί απότομα, ώστε να δοθεί στις τράπεζες επαρκής χρόνο για αξιολόγηση των ισολογισμών τους και κατάρτιση των πλάνων τους.

Η συμφωνία αποτρέπει τα ακραία σενάρια, αναφέρουν στο Stockwatch, ανώτατα στελέχη των ελληνικών θυγατρικών στην Κύπρο, οι οποίες μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν καταθέσεις €7,7 δισ. και δάνεια €7 δισ. στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα εισέρχεται σε μία πορεία μνημονίου που είναι μία πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας», σημειώνει ο Γεώργιος Γεωργίου CEO της Alpha Bank Κύπρου. «Επέρχεται ηρεμία», τονίζει ο κ. Γεωργίου, καθώς, όπως προσθέτει, «η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ κάτω από ένα οικονομικό πρόγραμμα για να μπορέσει και πάλι να ορθοποδήσει». Η προδιαγεγραμμένη αυτή εξέλιξη έχει τη θετική επίπτωση της για τη θυγατρική της Alpha Bank στην Κύπρο, προσθέτει ο κ. Γεωργίου.

Ο Μάριος Σαββίδης αναπληρωτής πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει ότι παρόλο που δεν υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών με τις μητρικές τους λόγω των μέτρων που έχει πάρει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εντούτοις η εξέλιξη αυτή, επισημαίνει, είναι εξαιρετικά θετική.

«Κάποιες ανησυχίες που ενδεχομένως, φυσιολογικά υπήρχαν, εξαλείφονται. Το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία των Αθηνών με τους διεθνείς δανειστές έχει αλλάξει προς το καλύτερο», επισημαίνει ο κ. Σαββίδης. «Η συμφωνία» πρόσθεσε «είναι ακόμη μία επιπρόσθετη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης».

Ο CEO της Eurobank στην Κύπρο Μιχάλης Λούης χαρακτήρισε την υπογραφή του μνημονίου Αθήνας και θεσμών ως «τεράστιο βήμα». Επεσήμανε την ανάγκη της εφαρμογής της δανειακής σύμβασης σημειώνοντας ότι το στοίχημα για την αξιοπιστία της χώρας κερδίζεται με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και εν μέσω των αξιολογήσεων του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. «Εκτιμώ ότι επήλθε πλήρης ηρεμία στο τραπεζικό περιβάλλον των θυγατρικών κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά με την επαφή μας με τους πελάτες» παρατήρησε ο κ. Λούης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.