ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Εξανεμίζονται οι περιουσίες των μετόχων

07:48 - 25 Αυγ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Εξανεμίζονται οι περιουσίες των μετόχων
Ανήσυχοι και προβληματισμένοι παρέμεναν μέχρι αργά χθες βράδυ στα γραφεία τους οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, επιχειρώντας να αξιολογήσουν ένα ακόμη ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών και κυρίως να αποκωδικοποιήσουν την επόμενη μέρα στις διεθνείς αγορές μετά τον χθεσινό παγκόσμιο σεισμό που προκλήθηκε λόγω … Κίνας. 

Ενδεικτικό της αγωνίας τους ήταν η συνεχής ενημέρωση που λάμβαναν για τις εξελίξεις κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street ιδιαίτερα όταν στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο Dow Jones έφτασε να χάνει περισσότερες από 1.000 μονάδες. Στη συνέχεια ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, για να ξαναβυθιστεί στη συνέχεια, ώσπου έκλεισε με πτώση 588 μονάδων, τη μεγαλύτερη της τετραετίας.

Οι φόβοι για τις συνέπειες της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας, προκάλεσαν πανικό στις αγορές κεφαλαίου, οδηγώντας σε ένα παγκόσμιο sell-off (ξεπούλημα) στις μετοχές τα νομίσματα τα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Στα τραπεζικό σύστημα αδυνατούν να πιστέψουν ότι η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών ανέρχεται σήμερα μόλις στα 3 δις. ευρώ όταν το Ενεργητικό τους προσεγγίζει τα 350 δις. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν 40 δις. ευρώ μέσω του ΤΧΣ και 8,13 δις. ευρώ μέσω ιδιωτών και τα κεφάλαια αυτά έχουν μηδενίσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά και το χθεσινό ξεπούλημα στον τραπεζικό κλάδο η μόνη τραπεζική εισηγμένη με αποτίμηση πάνω από το ένα δισ. ευρώ είναι η Εθνική Τράπεζα με 1,26 δισ. ευρώ. Ακολουθούν η Alpha Bank η οποία αποτιμάται πλέον στα 919,4 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank έχει περιορισθεί στα 439,4 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Για να μην αναφέρουμε την περίπτωση της Attica Bank η χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι μόλις 30 εκατ. ευρώ!!!

Ακόμη πιο χαρακτηριστικό για την εξαέρωση που έχει υποστεί η περιουσία των μετόχων είναι το παράδειγμα τραπεζικού αναλυτή στο Reporter σύμφωνα με το οποίο τα warrants που εκδόθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του πιστωτικού συστήματος και τα που εμπεριέχουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 55% των μετοχών των τραπεζών, μετά το χθεσινό κλείσιμο του ΧΑ, αξίζουν μόλις 46 εκατ. ευρώ.

«Όσο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών αλλά και την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προκειμένου να γνωρίζουν οι μέτοχοι αφενός την πραγματική αξία των τραπεζών αλλά και τι τους συμφέρει να πράξουν ώστε να προστατέψουν τις προηγούμενες επενδύσεις τους η ταλαιπωρία των μετοχών είναι δεδομένη» τονίζει στο Reporter έμπειρος τραπεζικός αναλυτής.

Τι μέλλει γενέσθαι

Στο ερώτημα τι μπορούμε να περιμένουμε τις επόμενες μέρες για την εκτόνωση της κατάστασης άπαντες στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορούσαν να αποκλείσουν περαιτέρω υποχώρηση των μετοχικών αξιών και παρέπεμπαν χθες βράδυ στα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες που θέλουν την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Κεντρική Τράπεζα της χώρας δηλ, να ετοιμάζεται να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, μειώνοντας το επίπεδο των αποθεματικών που απαιτείται να κατέχουν οι κινεζικές τράπεζες. Η κίνηση, σύμφωνα τους αναλυτές αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος μήνα και εκτιμάται ότι μπορεί να απελευθερώσει κεφάλαια άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Ουσιαστικά η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας φέρεται ότι ετοιμάζεται να «πλημμυρίσει» με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν. Την ίδια στιγμή πάντως η κίνηση της Κίνας να επιτρέψει στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.