ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως θα αξιοποιηθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα της Εθνικής

22:23 - 15 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κλείνοντας εκτός απροόπτου το dealμε την με την CEC μεταξύ 20 και 22 Δεκεμβρίου έναντι 530-550 εκατ ευρώ, σχεδιάζοντας και μια μικρότερη εξαγορά στην Ουκρανία, αλλά και με την δημόσια πρόταση στην Finansbank, η Εθνική τράπεζα θα έχει επενδύσει επιπλέον 1,8 δισ ευρώ το επόμενο τρίμηνο στο εξωτερικό.

Παρά το σημαντικό ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η Εθνική συνεχίζει να διαθέτει σημαντική πλεονάζουσα ρευστότητα.

Τα τρέχοντα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 6 διςσευρώ σε επίπεδομητρικής και 8 δισ ευρώ στον όμιλο, ωστόσο τα κεφάλαια που θα απομείνουν μετά την ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων θα παραμείνουν λίγο χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Θα αφαιρεθούν κεφάλαια λόγω των κινήσεων εξαγορών αλλά θα προστεθούν στα ενοποιημένα ίδια κεφάλαια οι καθαρές θέσεις των τραπεζών που θα εξαγοραστούν ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθείότι η Εθνική θα αξιοποιήσει τα αποθεματικά ύψους 900 εκατ ευρώ τα οποία πλέον φορολογήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκύπτει μια σημαντική ρευστότητα 1,2 δισ ευρώ, ενώ η πλεονάζουσα ρευστότητα αγγίζει περίπου τα 500 εκατ ευρώ.

Είναι πολύ πιθανό η Εθνική τράπεζα ακόμη με την εξαγορά της CEC να επιστρέψει μέρος των κεφαλαίων της περί τα 200 ή 300 εκατ ευρώ στους μετόχους κατά το πιθανότερο υπό την μορφή έκτακτου μερίσματος το οποίο και θα διανείμει μαζίμε το μέρισμα που προέρχεται από τα κέρδη.

Βέβαια δεν μπορεί να αποκλισθεί και η διανομή δωρεάν μετοχών, ωστόσο σεμια τέτοια περίπτωση θα αυξηθεί ο αριθμός των κυκλοφορούντωνμετοχών.

Αν αποφασισθεί η διανομή πρόσθετουμερίσματος, αφού ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, εκτιμάται ότι η εθνική θα διανείμει περίπου 450 με 500 εκατ ευρώ από τα κέρδη και 200-300 εκατ ευρώ από την επιστροφή κεφαλαίου.

Δηλαδή τα διανεμηθέντα «κέρδη και κεφάλαια» μπορούν να αγγίξουν τα 650 -700 εκατ ευρώ ή 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Αν δεν επιστρέψει κεφάλαιο τότε θα διανείμει μέρισμα 1,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η Εθνική τράπεζα έχοντας πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στο εξωτερικό καθιστώντας την μια περιφερειακή δύναμη, θα επιδιώξει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την αναδιάρθρωση και επέκταση των εξαγοραζόμενων τραπεζών.

Στην Finansbankμπορεί να αναφέρουν ότι δεν σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου και είναι εύλογο μετά απόμια τόσο μεγάλη επένδυση, ωστόσο θα χρειασθούν κεφάλαια για την περαιτέρω ενδυνάμωση της τουρκικής τράπεζας ελληνικών συμφερόντων.

Στην Σερβία μετά την απόκτηση της Vojvodjanska Banka είναι πιθανό να εξεταστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Τα κεφάλαια που θα επενδύσει στο εξωτερικό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης τραπεζών που έχει εξαγοράσει εκτιμώνται στα 150 εκατ ευρώ σε πρώτη φάση.

Όσον αφορά την Ελλάδα έμφαση θα δοθεί στην ισχυροποίηση και επέκταση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η τράπεζα συνεχίζει να αναζητά φόρμουλα απεμπλοκής της από την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Σημειώνεται ότι το 26,4% που κατέχει η Εθνική αποτιμάται στα 290 εκατ ευρώ, ενώ η Εθνική αποκομίζει κεφαλαιακές, λογιστικές υπεραξίες 118 εκατ ευρώ.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.