ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμούζης: Ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να «μηδενιστεί» η περιουσία των ιδιωτών

16:41 - 17 Σεπ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραμούζης: Ανακεφαλαιοποίηση χωρίς να «μηδενιστεί» η περιουσία των ιδιωτών
Την άποψή ότι στην ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει υπερβολικό dilution όσων ιδιωτών επένδυσαν στις τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Reuters ο Πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η άρση της αβεβαιότητας μπορεί να φέρει πίσω καταθέσεις 35-40 δισ. ευρώ σε 18 μήνες.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν πρέπει να προκαλέσει μεγάλο dilution στους υφιστάμενους μετόχους καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Eurobank.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, αλλά δεν πρέπει να εκμηδενιστούν (wipe out) οι συμμετοχές των υφιστάμενων μετόχων.

Κάτι τέτοιο θα περιόριζε σημαντικά τους επενδυτές που θα ήταν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου», σημειώνει ο κ. Καραμούζης. 

Σημειώνεται ότι στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ για τη διενέργεια των τραπεζικών stress tests, εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση 2,3% εφέτος και 1,3% το 2016, με την επιστροφή σε ανάπτυξη 2,7% το 2017. 

Ωστόσο, η ΕΚΤ θα εξετάσει και δυσμενές σενάριο, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών ελλειμμάτων των τραπεζών. 

Οι παραδοχές αυτού του σεναρίου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί αλλά ο κ. Καραμούζης τονίζει: «Δεδομένου ότι το δυσμενές σενάριο αφορά σε ακραίες συνθήκες, τα κεφάλαια θα πρέπει να είναι σε μια μορφή που δεν προκαλεί αραίωση (dilution) της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων από την πρώτη ημέρα, αλλά επιτρέπει στο dilution να πραγματοποιηθεί εν καιρώ, μόνο εάν και όταν προκύψουν οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες».

«Η άσκηση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να πείθει πλήρως τις διεθνείς αγορές και τους καταθέτες για τη χρηματοοικονομική ισχύ των τραπεζών, ελαχιστοποιώντας το βάρος για τους Ελληνες φορολογούμενους και μεγιστοποιώντας τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου», υπογραμμίζει ο κ. Καραμούζης.

Οι καταθέσεις

Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι η επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες και η άρση των capital controls θα οδηγήσει σε επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. 

Τόνισε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που έχουν αποσυρθεί από τον Νοέμβριο θα μπορούσε να επιστρέψει τους επόμενους 18 μήνες. «Μια αύξηση της αξιοπιστίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιστροφή καταθέσεων, που θα μπορούσε να ανέλθει στα 35-40 δισ. ευρώ το επόμενο δεκαοκτάμηνο». Προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της ικανότητας των τραπεζών να χρηματοδοτούν την οικονομία είναι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης αγορών και καταθετών, η μείωση του δανεισμού από το ευρωσύστημα και το κλείσιμο της ψαλίδας χορηγήσεων/καταθέσεων. 

Τόνισε ότι σύμβουλοι της τράπεζας στην ανακεφαλαιοποίηση είναι οι Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:08 - 17 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.