ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Στα 13 δισ. οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών

12:01 - 29 Σεπ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Goldman Sachs: Στα 13 δισ. οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών
Για ασαφές θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών κάνει λόγο σε ανάλυσή της για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο η Goldman Sachs ύστερα από συνάντησή της με στελέχη των τραπεζών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή της με ημερομηνία 28 Σεπτεμβρίου, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες αναφορικά με την έκβαση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης και υποδηλώνει ότι οι μέχρι στιγμής ανθεκτικές λειτουργικές τάσεις, μπορεί να επιδεινωθούν μέχρι το τέλος του έτους. "Η ρευστότητα είναι λιγότερο στο επίκεντρο τώρα, σε αυτό το στάδιο".

Όπως επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, "οι συναντήσεις μας υποδηλώνουν ότι το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης είναι ακόμη ασαφές σε αυτό το στάδιο. Η ιδιωτική συμμετοχή θα ενθαρρυνθεί αλλά δεν είναι εγγυημένη. Το μέγεθος των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο ανώτερο εύρος του προσυμφωνημένου ποσού των 10-25 δισ. ευρώ, τα ερωτήματα για τη διανομή των ελλειμμάτων μεταξύ των τραπεζών, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα και το σχετικά μικρό χρονικό περιθώριο για την αύξηση κεφαλαίου, μπορεί σωρευτικά να περιορίσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον".

Εξηγεί δε ότι οι συνομιλίες τους με στελέχη των τραπεζών, υποδηλώνουν ότι σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές μπορεί να επιτρέψουν σειρά φιλικών προς τους μετόχους προβλέψεις, μεταξύ των οποίων και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων με έκτακτα μέτρα, αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου (13 δισ. ευρώ) καθώς και έκδοση των warrants εάν χρειαστεί. Ένα σχήμα bad bank δεν βρίσκεται στα χαρτιά σε αυτό το επίπεδο, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ανθεκτικές οι λειτουργικές τάσεις 

Η επιδείνωση των λειτουργικών τάσεων μέχρι στιγμής δεν ήταν όσο άσχημη αναμενόταν, με ήπιες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων στο β΄ τρίμηνο και μεικτές τάσεις στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου. Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι αυτό ωστόσο θα μπορούσε να είναι μια αρκετά αισιόδοξη εικόνα. 

Οι τραπεζικές αργίες και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της διάσωσης, είναι πιθανό να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση στο β΄ μισό του 2015 και στο 2016. "Με όσους συνομιλήσαμε, εκτιμούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα NPLs είναι απίθανο να κορυφωθούν πριν από το τέλος του 2016".

Στο περιθώριο η Ρευστότητα

Οι ροές καταθέσεων έχουν σταθεροποιηθεί ως αποτέλεσμα των capital controls, με οριακές εισροές να αποδίδονται στην μεταβίβαση κεφαλαίων από επιχειρήσεις που παράγουν ρευστό και τους δήμους. "Η ενημέρωση από τις συναντήσεις μας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παρά τα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας μετρητών στην οικονομία, οι εισροές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι πιθανές προτού ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις και βελτιωθεί το κλίμα".

Η Goldman Sachs μειώνει τις τιμές στόχους για τις τράπεζες και αναμένει συνολικό ποσό κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες, 13 δισ. ευρώ, αλλά υποθέτει ότι το περίπου 75% θα χρειαστεί να αντληθεί μέσω απευθείας κεφαλαιακών "ενέσεων".

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο της ALPHA BANK στα 0,13 από την προηγούμενη των 0,30 ευρώ, αυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 0,08 από τα 0,40 ευρώ, και για την EUROBANK στα 0,03 ευρώ από τα 0,12 ευρώ. Η σύσταση διατηρείται neutral και για τις τρεις τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.