ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Πωλητήρια στις θυγατρικές για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες

08:13 - 30 Σεπ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Πωλητήρια στις θυγατρικές για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες
Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού ιδρύματος και η επιμονή του SSM να «εκτοξεύσει τις κεφαλαιακές ανάγκες έχει αλλάξει αλλάζει άρδην και τον συνολικό στρατηγική σχεδιασμό των τραπεζών με άμεση και ριζική αναδιάρθρωση των Business Plans.

Όπως τονίζουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη στο Reporter η περίπτωση της Finansbank δεν είναι μόνη περίπτωση που ελληνική τράπεζα όχι μόνο αναπροσαρμόζει την στρατηγική της αλλά την επισπεύδει κιόλας, καθώς εκτός της ΕΤΕ και οι άλλες συστιμικές τράπεζες προετοιμάζουν αντίστοιχες κινήσεις.

Oι διοικήσεις των τραπεζών επεξεργάζονται ήδη νέα σχέδια για τις πωλήσεις θυγατρικών εταιριών εντός και εκτός Ελλάδος, την περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας, τη στρατηγική χορηγήσεων και προβλέψεων αλλά και να δώσουν λύση στο ζήτημα της ρευστότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τη μείωση των καταθέσεων και την αύξηση της εξάρτησης από τον ELA.

Μετά την απαίτηση από τον ESM για ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες βρίσκονται  προ της αναγκαστικής συρρίκνωσης της παρουσίας τους στο εξωτερικό. Μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μία τριετία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δυο φάσεις.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κινήσεις επικέντρωσης των δραστηριοτήτων τους σε κάποιες αγορές με αποχώρηση από άλλες. Η δεύτερη φάση είναι αυτή της αποεπένδυσης από τη ΝΑ. Ευρώπη, είτε ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είτε μέσω των πιο απαιτητικών νέων πλάνων αναδιάρθρωσης. Η έκταση και η ένταση της αποεπένδυσης θα κριθούν από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά και από το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι μητρικές τράπεζες.

Οι πρώτες κινήσεις στη Βουλγαρία

Η φάση της συγκέντρωσης στα Βαλκάνια έχει, ήδη, ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ αποεπενδύθηκε από τη συγγενή σερβική τράπεζα ΑΙΚ Banka, έναντι τιμήματος περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ALPHA BANK συμφώνησε πρόσφατα με τη Eurobank να μεταβιβάσει το δίκτυο εργασιών της, που διατηρεί στη Βουλγαρία, στην τοπική θυγατρική της δεύτερης (Postbank) έναντι συμβολικού τιμήματος (1 ευρώ).

Σε συζητήσεις για αντίστοιχη συμφωνία στη Βουλγαρία βρίσκονται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η συζήτηση αφορά τη μεταβίβαση της βουλγαρικής θυγατρικής της Πειραιώς στη UBB της ΕΘΝΙΚΗΣ. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η αγορά της Βουλγαρίας θα είναι η πρώτη στην οποία θα έχει συντελεστεί η αναδιάρθρωση. Στην τοπική αγορά θα δραστηριοποιούνται πλέον από πλευράς ελληνικών τραπεζών η EUROBANK (Postbank) και η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (UBB), με τις θυγατρικές τους να διαθέτουν ισχυρότερο μερίδιο αγοράς και μεγαλύτερα περιθώρια συνεργειών.

Οι εν λόγω θυγατρικές δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ δεν εξαρτώνται προς το παρόν, σε επίπεδο ρευστότητας, από τις μητρικές. Το αν θα παραμείνουν ή όχι υπό τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών θα κριθεί, όμως, από το ύψος και τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η CEO της Postbank δήλωσε στο Reuters αναμένει ότι θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις στο βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα.

Στη Ρουμανία οι εξελίξεις τρέχουν πιο αργά καθώς η τοπική οικονομία ανακάμπτει με αποτέλεσμα οι θετικές προοπτικές της σε συνδυασμό με το μέγεθος των ελληνικών θυγατρικών να παρέχουν περιθώρια περισσότερων λύσεων.

Κλειδί η Finasbank

Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Finansbank καθώς θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και το τι μέλλει γενέσθαι για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Πιο απλά αν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης είναι πολλά, δύσκολα η DG Comp θα αποδεχθεί όπως πέρυσι τη μείωση του ποσοστού της Εθνικής κατά 40% στη Finansbank και το πιθανότερο είναι να ζητήσει την πλήρη αποεπένδυση της τράπεζας από την Τουρκία, και ήδη η διοίκηση της ΕΤΕ προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Βεβαίως, οι συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και στην τουρκική αγορά  έχουν "ψαλιδίσει" σημαντικά τις προσδοκίες για το τίμημα ενός deal.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι προ ολίγων μηνών ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της Finansbank, Χουσνού Οζιεγκίν, φερόταν διατεθειμένος να πληρώσει ένα τίμημα έως 3 δισ. δολάρια για να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών, τη στιγμή που είχε πουλήσει στην Εθνική περίπου 2,6 δισ. δολάρια το 46% το 2006!

Όσον αφορά την Κύπρο, η κεντρική Τράπεζα είχε επεξεργαστεί ένα έκτακτο σενάριο απορρόφησης των ελληνικών θυγατρικών από την Ελληνική τράπεζα, σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία Ελλάδας και πιστωτών. Με τα σημερινά δεδομένα, ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να διερευνηθεί η απόκτηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών  τους επόμενους μήνες από τις τρεις κυπριακές, την Ελληνική, την Κύπρου και τη Λαϊκή.  Όχι όμως χωρίς αντίτιμο. Θυμίζουμε ότι οι συζητήσεις της Ελληνικής με συστημική τράπεζα δεν τελεσφόρησαν λόγω των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς. Βεβαίως, το παιχνίδι είναι ανοιχτό, όπως και οι διαπραγματεύσεις.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.