ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Αλλάζει ο νόμος του ΤΧΣ–Ξεπαγώνει η πώληση κόκκινων δανείων

08:36 - 01 Οκτ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Αλλάζει ο νόμος του ΤΧΣ–Ξεπαγώνει η πώληση κόκκινων δανείων
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων προκειμένου να αποφευχθεί το bail in, η προσέλκυση ιδιωτών μετόχων, και η μέγιστη δυνατή διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπου μεταξύ άλλων θα προβλέπεται και η πώληση χαρτοφυλακίων σε εξειδικευμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, έχει ως έμμεσες προτεραιότητες η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρουσιάζοντας την Τετάρτη η διοίκηση του ΤΧΣ την βασική στρατηγική που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα γνωστοποίησε ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος νόμος που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου και θα ενσωματώνει και τις μνημονιακές υποχρεώσεις, σε ότι αφορά στην κοινοτική οδηγία για τη διάσωση πιστωτικών ιδρυμάτων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως ανέφερε τόσο ο Πρόεδρος του ΤΧΣ κ. Γιώργος Μιχελής όσο και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Ξενόφος αφού η εποπτική Αρχή δεν έχει καταλήξει ποιο θα είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα. Ωστόσο αμφότεροι τόνισαν τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεσμένα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση μέσα στο έτος ώστε να μην τεθεί θέμα ενεργοποίησης του bail in. Ο νέος νόμος θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες του ΤΧΣ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και ένα πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση, κυρίως σε ο, τι αφορά τις λεπτομέρειες, καθώς όλα θα "κλειδώσουν" όταν ανακοινωθούν οι κεφαλαιακες ανάγκες.

Σε σχετική ερώτηση, η διοίκηση του Ταμείου τόνισε ότι η βασική παράμετρος που θέτει ο Επόπτης είναι να καλυφθεί το σύνολο των Κεφαλαιακών αναγκών στους τρεις άξονες (AQR, βασικό σενάριο και ακραίο σενάριο). Ο κ. Ξενόφος αναφερόμενος σε κάποια απ' τα σενάρια τόνισε πως στο βαθμό που οι ιδιώτες θα καλύψουν το AQR και το βασικό σενάριο τότε τα senior ομόλογα πιθανότατα δεν θα κουρευτούν. 

Σε αντίθεση με τα senior bonds, οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων, ομόλογων μειωμένης εξασφάλισης, προνομιούχων μετοχών Αλογουσκούφη και προνομιούχων μετοχών Αμερικής θα δουν τους τίτλους τους να μετατρέπονται σε μετοχές ή και να απομειώνονται στην πολύ πιθανή περίπτωση που το ΤΧΣ καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύψουν με το δυσμενές σενάριο.

Πώληση κόκκινων δανείων

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια αφού η ιδέα για την δημιουργία bad bank ή ενδιαμεσου φορέα διαχείρισης αυτών των δανείων εγκαταλείφθηκε στο νομοσχέδιο του Οκτωβρίου θα υπάρξουν νομοθετικές παρεμβάσεις για τη δημιουργία αγοράς NPL’s. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις - οι οποίες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση - θα διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων και την αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν σ' αυτόν τον τομέα.

Σημειώνεται ότι η πώληση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε άλλους φορείς θα γίνεται υπό όρους που θα διασφαλίζουν επαρκή προστασία των δανειοληπτών ενώ το τελικό πλαίσιο καταρτίζονται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΤΧΣ, η προώθηση διατάξεων για τις μεταβιβάσεις "κόκκινου" ιδιωτικού χρέους είναι επιτακτική για τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό το Ταμείο θα προσλάβει και ανεξάρτητο σύμβουλο που θα του υποδείξει τις βέλτιστες πρακτικές.

Τέσσερις άξονες στρατηγικής

Αναλυτικά η διοίκηση του Ταμείου παρουσίασε την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τον διευρυμένο ρόλο που απέκτησε από πρόσφατη συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς, και η οποία περιλαμβάνει τέσσερις άξονες. 

Ο πρώτος άξονας αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών όπου το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την ΤτΕ, τους Θεσμούς και τις τράπεζες, επεξεργάζεται σειρά επιλογών για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων εντός ενός πλαισίου ισότιμης και αντικειμενικής συμμετοχής, περιορίζοντας την κρατική βοήθεια και κατ' επέκταση την επιβάρυνση του χρέους και του Έλληνα φορολογούμενου.

Δεύτερον, σε ότι αφορά τη διακυβέρνηση του ΤΧΣ και των τραπεζών, μέχρι 15 Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το ΤΧΣ που θα διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, θα αποτυπώνει τις διευρυμένες υποχρεώσεις του και θα περιγράφει το πλαίσιο της λειτουργικής του επάνδρωσης ώστε να συνεχίσει να προσφέρει ποιοτικό και αποτελεσματικό έργο. Παράλληλα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 το Ταμείο καλείται να έχει προχωρήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιτροπών και των Διοικητικών Συμβουλίων των Συστημικών Τραπεζών ώστε να εφαρμοστούν οι κανόνες και οι πρακτικές μιας αποτελεσματικής εταιρικής διακυβέρνησης.

Τρίτον, σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ΤΧΣ σε συνεργασία με την ΤτΕ θα αποτυπώσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να αναπτυχθεί μία δυναμική και ευέλικτη αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, να τεθούν κριτήρια αποδοτικότητας στη διαχείριση των NPLs και να καταρτιστεί σχέδιο δράσης για τη διαχείριση δανείων μεγάλων επιχειρήσεων που είναι ο τομέας που προβληματίζει και περισσότερο.

Τέλος, τέταρτον, θα έχει να παίξει ρόλο και στη συγκρότηση του υπερταμείου που θα πάρει υπό τη σκέπη του τη διαχείριση κινητών και μη περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ αυτών περιουσιακών στοιχείων και των τραπεζών.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.