ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα... ανοιχτά θέματα που κρίνουν την επιτυχία των ΑΜΚ

18:50 - 24 Οκτ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τα... ανοιχτά θέματα που κρίνουν την επιτυχία των ΑΜΚ
Μπορεί οι τράπεζες να προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια αλλά από τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της Τρόικας, όσον αφορά στο νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θα κριθεί η τελική έκβαση αυτής της προσπάθειας.

Ο λογαριασμός της συνολικής αξιολόγησης έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί και με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών προκύπτει κεφαλαιακό έλλειμμα για τις τέσσερις τράπεζες 15 δισ. Ευρώ.

Πρόκειται για ένα απαιτητικό ποσό αν συσχετισθεί με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών (περίπου 5,8 δισ. ευρώ), τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η τεχνική φόρμουλα της ανακεφαλαιοποίησης έχει συμφωνηθεί. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου για την κάλυψη του συνόλου των κεφαλαιακών αναγκών, που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο και το AQR.

Το ΤΧΣ θα λειτουργεί ως εγγυητής, καλύπτοντας, αν χρειασθεί, ακόμη και το σύνολο της ΑΜΚ, εφόσον δεν συγκεντρωθεί από ιδιώτες, ούτε το ελάχιστο ποσό, που αναλογεί στις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου και του AQR.

Τρία τα κομβικά ζητήματα

Το πρώτο αφορά στο χειρισμό των κατόχων ομολόγων κύριας εξασφάλισης (senior bonds). Με το υφιστάμενο καθεστώς τα senior bonds κινδυνεύουν με υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές ή και απομείωση μόνο αν η τράπεζα οδηγηθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.

Το τι θα περιλαμβάνει τελικώς το επικαιροποιημένο πλαίσιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό αν θα έχουν επιτυχία οι προαιρετικές δημόσιες προσφορές που υπόβαλαν ή θα υποβάλουν οι τράπεζες.

Επίσης θα ξεκαθαρίσει αν τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από την ενεργητική διαχείριση παθητικού θα μετρήσουν για την κάλυψη των αναγκών του βασικού όπως έχει προεξοφλήσει η αγορά ή του δυσμενούς σεναρίου, κάτι που θα συνιστά ανατροπή δεδομένων και αύξηση του ελάχιστου πήχη που πρέπει να πιάσουν οι τράπεζες.

Ο κίνδυνος μειωμένου ενδιαφέροντος

Το ενδεχόμενο κάποια ή κάποιες τράπεζες να μην συμπεριλάβουν τους κατόχους senior bonds στις προαιρετικές θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο κάλυψης του δυσμενούς σεναρίου από το ΤΧΣ.

Οι προνομιούχες μετοχές και η αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης

Άρρηκτα δεμένο με την αρχιτεκτονική της ανακεφαλαιοποίησης είναι το θέμα των προνομιούχων μετοχών.

Αν το Δημόσιο βρει τρόπο να τις ανανεώσει, χωρίς να προκληθούν νομικές εμπλοκές από ιδιώτες κατόχους τίτλων υψηλότερης διαβάθμισης που θα υποστούν υποχρεωτική μετατροπή και απομείωση αξίας, Εθνική και Eurobank ίσως επιλέξουν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια για να αποφύγουν τη διατήρηση υψηλής θέσης μέσω κοινών, προνομιούχων μετοχών και CoCos από το Δημόσιο.

Πως θα συμμετέχουν και με τι ποσοστό οι ιδιώτες

Το πόσο σημαντικοί είναι παραπάνω τρεις παράμετροι φαίνεται στα υποθετικά σενάρια που ακολουθούν.

Σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς αν το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει κίνητρα υπεραπόδοσης για τον ιδιώτη επενδυτή, όπως το να δοθούν κατά κύριο λόγο CoCos στο ΤΧΣ και δευτερευόντως μετοχές με δικαίωμα ψήφου μόνο σε στρατηγικής σημασίας θέματα, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από ιδιώτες ως και 9,5 δισ. ευρώ.

Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις οι τράπεζες θα μπορούσαν να βρουν από τις ΑΜΚ περίπου 8 δισ. ευρώ.

Σε αυτά θα προστεθούν περίπου 1 δισ. ευρώ από την οικειοθελή ή υποχρεωτική μετατροπή σε μετοχές υβριδικών τίτλων, ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης και προνομιούχων Αμερικής.

Το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα συγκεντρωθούν οικειοθελώς ή υποχρεωτικά από τους ιδιώτες θα μπορούσε να φθάσει ως τα 11,5 δισ. ευρώ, εφόσον το σύνολο των senior bonds μετατρεπόταν σε μετοχές.

Πηγή: Euro2day.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.