ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις κεφαλαίου σε... fast forward από Πειραιώς, Alpha και Eurobank

09:44 - 04 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αυξήσεις κεφαλαίου σε... fast forward από Πειραιώς, Alpha και Eurobank
Σε εντατικούς ρυθμούς, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους, ετοιμάζονται για αυξήσεις των κεφαλαίων τους, ενώ στον αντίποδα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Τουρκία

Σχετικά με το τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξε κεφαλαιακές ανάγκες 14,4 δισ. στο δυσμενές σενάριο και 4,391 δισ. ευρώ στο βασικό. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η Alpha Bank στο βασικό σενάριο χρειάζεται 263 εκατ. ευρώ, ενώ η Eurobank εμφανίζει τις μικρότερες συνολικά κεφαλαιακές ανάγκες.

Οι υψηλότερες ανάγκες προκύπτουν για την Πειραιώς, κάτι που οφείλεται στο ότι η τράπεζα συνέχισε να στηρίζει καινοτομίες και κρίσιμους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας κλάδους αλλά και στο ότι η μεθοδολογία των φετινών stress tests στην Ελλάδα, θεώρησε (αδικαιολόγητα) υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, πριν από 2 χρόνια, αποπλήρωσε προς το ελληνικό Δημόσιο τις προνομιούχες μετοχές που είχε λάβει ως κεφαλαιακή ενίσχυση το 2008.

Αναλυτικά το stress test έδειξε:

  • Alpha Bank: 263 εκατ στο βασικό και 2,743 δισ. στο δυσμενές.
  • Eurobank: 339 εκατ. στο βασικό και 2,122 δισ. στο δυσμενές
  • Εθνική: 1,576 δισ. στο βασικό 4,6 δισ. στο δυσμενές
  • Πειραιώς 2,213 δισ. στο βασικό και 4,933 δισ. στο δυσμενές

Πωλητήριο στη Finansbank από την Εθνική

Στην πώληση της τουρκικής μονάδας Finansbank προχωρά η Εθνική Τράπεζα. Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της τράπεζας για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της.

Επικαλούμενο παρουσίαση προς τους επενδυτές, το Reuters τονίζει ότι η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει την πώληση του 100% της Finansbank, ενώ τα έσοδα «θα προσδιοριστούν». Η καθαρή ενσώματη αξία του περιουσιακού στοιχείου ήταν 3,4 δισ. ευρώ, αναφέρει στην παρουσίαση.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η τράπεζα, στο πλαίσιο των οριζoμένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank.

Σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests.

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτονται ως εξής:

  • Με τη δημόσια προσφορά στους πιστωτές / ομολογιούχους της, που μπορεί να αποφέρει κεφαλαιακό όφελος έως 800 εκατ. ευρώ,
  • Με την υποχρεωτική μετατροπή στοιχείων του παθητικού της με κατ΄ ελάχιστο επίδραση 200 εκατ. ευρώ
  • Με την κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, με τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) 375 εκατ. ευρώ και κοινών μετοχών 125 εκατ. ευρώ
  • Με την πώληση του 100% της Finansbank, η οποία έχει λογιστική αξία 3,4 δισ. ευρώ. Εάν το τίμημα ανέλθει στα μέσα επίπεδα των deals που γίνονται στην τουρκική αγορά τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕ μπορεί να λάβει ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε κοινές, στο πλαίσιο της διαδικασίας του bail in που ενεργοποιείται λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας.

Αύξηση μέχρι 4,933 δισ. ευρώ από την Πειραιώς

Εκτακτη Γενική Συνέλευση για την 15η Νοεμβρίου 2015 καλεί το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Οι μέτοχοι καλούνται μεταξύ άλλων να αποφασίσουν:

  • Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας (reverse split).
  • Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας στο πλαίσιο του ν. 3864/2010 με την έκδοση νέων κοινών ονομαστικών μετοχών για την άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 4,933 δισεκατομμυρίων (εκ των οποίων ποσό 2,213 δισεκατομμύρια αντιστοιχεί στο Βασικό σενάριο και μαζί με υπόλοιπο ποσό 2,720 δισεκατομμύρια ευρώ στο Δυσμενές σενάριο του stress test, η οποία θα καλυφθεί με μετρητά ή/και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή/και εισφορά σε είδος, και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.
  • Έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible Securities) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3864/2010 και της ΠΥΣ 36/02.11.2015 έως ποσού 2,040 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς μεταξύ του Δυσμενούς και του Βασικού Σεναρίου του stress test) προς κάλυψη αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ. ευρώ από τη Eurobank

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,122 δισ. ευρώ θα προχωρήσει η Eurobank, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Παράλληλα, η διοίκηση της Eurobank προτείνει reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλιές.

Στόχος της διοίκησης είναι η Eurobank να παραμείνει ιδιωτική, όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση CoCos: «Έχουμε διασφαλίσει τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην επικείμενη ΑΜΚ. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσουμε ομάδα βασικών επενδυτών (cornerstone)», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank το ΔΣ της τράπεζας συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 16 Νοεμβρίου με θέμα την ΑΜΚ έως 2,122 δισ. ευρώ.

Η Γενική Συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει επίσης reverse split σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή όπως επίσης να παράσχει εξουσιοδότηση στο ΔΣ να προχωρήσει στην έκδοση Contingent Convertible securities (Cocos).

Η HSBC Bank plc, η Mediobanca Banca di Credito Finanziario S.p.A. και η Merrill Lynch International, θα συντονίσουν και διοργανώσουν την Προσφορά προς Θεσμικούς Επενδυτές, ως Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Συνδιοργανωτές (Joint BookRunners).

Η Axia Ventures Group Limited, η Barclays Bank Plc, η BNP Paribas, η Eurobank Equities S.A. και η Nomura θα είναι επίσης Συνδιοργανωτές (Joint Bookrunners) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές, ενώ, η COMMERZBANK AG, η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, η Keefe, Bruyette & Woods Limited and Wood & Company θα συμμετάσχουν ως Συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers) της Προσφοράς προς Θεσμικούς Επενδυτές.

Η Προσφορά προς Θεσμικούς Επενδυτές αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2015, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαιτούμενων αδειών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης σχολίασε: «Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία ανακοινώθηκε σήμερα μας δίδει τη δυνατότητα να καλύψουμε τις κεφαλαιακές μας απαιτήσεις και, να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση, ενισχύοντας το συντελεστή core equity tier 1 στο 17,7%, σε proforma βάση κατά την 30.09.2015. Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τη θετική δυναμική της τράπεζας μας, η οποία βρίσκεται σε ανταγωνιστική θέση ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία.»

Πώς θα κινηθεί η Alpha Bank

Οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά και reverse split. Για τις 14 Νοεμβρίου καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση η Alpha Bank τους μετόχους. Καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ άλλων:

  • Αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλου μετοχής εκδόσεως της Τραπέζης, δια μειώσεως του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split),
  • Άντληση υπό της Τραπέζης κεφαλαίων, κατ’ εφαρμογή του ν. 3864/2010 (ως ισχύει), συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, δια:
  1. Καταβολής μετρητών (συμπεριλαμβανομένης της προς μετρητά εξομοιουμένης κεφαλαιοποιήσεως χρηματικών απαιτήσεων), μετά καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων νέων μετοχών,
  2. Αναγκαστικής μετατροπής κεφαλαιακών μέσων ή/και λοιπών υποχρεώσεων, συμφώνως προς τους όρους και υπό τις διακρίσεις του άρθρου 6α παράγρ. 1 επ. ν. 3864/2010 (ως ισχύει), μετά καταργήσεως (όπου απαιτείται) των δικαιωμάτων προτιμήσεως. Έκδοση και διάθεση προς τους κατόχους των (μετατρεπομένων) κεφαλαιακών μέσων και λοιπών υποχρεώσεων νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών,
  3. Εισφοράς εις είδος υπό του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος χρηματοοικονομικών μέσων κυριότητος του ιδίου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Έκδοση υπό της τελευταίας και προς το Ταμείο διάθεση νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης.

Έκδοση υπό της Τραπέζης μετατρεψίμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας) ομολογιακού δανείου, μετά παραλλήλου καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων ομολογιών, τη συνομολόγηση των ειδικοτέρων όρων του ομολογιακού δανείου, και τη διενέργεια των αναγκαίων υλικών πράξεων και δικαιοπραξιών.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 04 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.