ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετική χρονιά το 2007 για την Alpha

11:05 - 27 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με καλούς οιωνούς εισέρχεται στο 2007 η Alpha Bank λόγω του αβαντάζ των εκτάκτων κερδών ύψους 150 εκατ. ευρώ από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής και στηριζόμενη στις ορθολογικές επενδύσεις της στο εξωτερικό αλλά και στην πολιτική της στο εσωτερικό ειδικά στην λιανική.

Το 2007 τα κέρδη της Alpha αναμένεται να ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ επιτυγχάνοντας αύξηση άνω του 45% έναντι των 615 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει το 2006.

Η λιανική τραπεζική αποτελεί την ατμομηχανή της κερδοφορίας της τράπεζας ενώ οι επιδόσεις σε επίπεδο μεριδίων αγοράς και νέων υπολοίπων είναι από τις υψηλότερες στον κλάδο.

Όμως όπως αναφέρει κορυφαίος παράγοντας της αγοράς οι στρατηγικές συμμαχίες πραγματοποιούνται είτε όταν είσαι ανίσχυρος είτε όταν αισθάνεσαι ισχυρός καθώς μπορείς να διαπραγματευτής τους όρους της συμφωνίας.

Το 2007 για την Alpha θα είναι έτος σταθμός γιατί θα λάβει την απόφαση πώλησης του Hilton το κυριότερο όμως θα οριστικοποιήσει αν θα πρέπει να προχωρήσει σε μια στρατηγική συμμαχία με ξένη τράπεζα.

Τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης η γαλλική BNP Paribas, η ισπανική BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria), η επίσης ισπανική Santader και η ιταλική Unicredito θα ενδιαφέρονταν να πραγματοποιήσουν ένα σημαντικό βήμα στην Ελλάδα.

Η διοίκηση Κωστόπουλου και Μαντζούνη σε σχέση με το παρελθόν έχειαναβαθμιστεί και αποδείξει ότι η τράπεζα μπορεί να παραμείνει αυτόνομη αφού επιτυγχάνει υψηλή κερδοφορία.

Όμως μια τράπεζα με κεφαλαιοποίηση κάτω από 10 δισ. ευρώ (9,38 δισ.) αποτελεί πάντα δυνητικό στόχο εξαγορών μεγάλων τραπεζών.  Κεφαλαιακά η τράπεζας είναι ισχυρή όμως αν προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στην Ουκρανία και την Ρωσία ίσως να εξετάσει ακόμη και αύξηση κεφαλαίου με μετρητά προς τα μέσα του 2007.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.