ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα «χέρια» των ιδιωτών οι Τράπεζες

11:56 - 18 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα «χέρια» των ιδιωτών οι Τράπεζες
EUROBANK και ALPHA BANK έκλεισαν χτες τα βιβλία προσφορών υπερκαλύπτοντας 100% τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, η ΕΘΝΙΚΗ σήμερα ή αύριο κλείνει το βιβλίο καλύπτοντας πλήρως το βασικό σενάριο ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενδέχεται να πάρει παράταση έως την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επί της ουσίας οι ελληνικές τράπεζες… αλλάζουν χέρια, υπό την έννοια ότι οι ξένοι ιδιώτες μέτοχοι θα κατέχουν την πλειοψηφία, σε κάποιες περιπτώσεις συντριπτική, στο μετοχικό κεφάλαιο των 4 συστημικών ομίλων.

Σήμερα αναμένονταν να συνεδριάσει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να προεγκρίνει την τιμή διάθεσης.

Το ποσοστό του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο της EUROBANK αναμένεται να μειωθεί κοντά στο 4% με 5%. Η EUROBANK κάλυψε το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 2,034 δισ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια και μέσω του βιβλίου προσφορών άντλησε 1,4 δισ. ευρώ.

Με επιτυχία κάλυψε με ιδιωτικά κεφάλαια τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,56 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ από τα LME και 1,55 δισ. ευρώ από το book building) ο όμιλος της ALPHA BANK. Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να πέσει κάτω από το 20%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει προσπάθεια να προτιμηθούν επενδυτές με πιο μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα. Είναι ένα ερωτηματικό, πάντως, αν οι επενδυτές  που τοποθετήθηκαν στα βιβλία ανέλαβαν και δέσμευση ότι θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται και τα βιβλία προσφορών της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της ΕΘΝΙΚΗΣ. Μάλλον το book building της ΠΕΙΡΑΙΩΣ εκτιμάται ότι θα κλείσει την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή, ενώ το βιβλίο της ΕΘΝΙΚΗΣ αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη, αν και υπάρχουν πιθανότητες η διαδικασία να ολοκληρωθεί σήμερα.

Με βάση τις εκτιμήσεις, εφόσον ο όμιλος της ΠΕΙΡΑΙΩΣ καλύψει με ιδιωτικά κεφάλαια το απαραίτητο και ελάχιστο του 1,3 δισ. ευρώ, τότε το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί κατά προσέγγιση στην περιοχή του 25% και στον όμιλο της ΕΘΝΙΚΗΣ κοντά στο 40%, εφόσον καλυφθεί το ελάχιστο του 1,4 δισ. ευρώ.

Επειδή και οι δύο θα λάβουν κρατική ενίσχυση, μόλις κλείσει το βιβλίο προσφορών τους θα απαιτηθεί ένα διάστημα 2 – 3 ημερών το πολύ προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος και οι όροι καταβολής της. Δηλαδή, τόσο το ποσό με το οποίο το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ καθεμιάς, όσο και η αναλογία κάλυψής του με μετοχές (25%) και έκδοση από τις τράπεζες μετατρέψιμων ομολόγων κυριότητας του ΤΧΣ (75%). 

Γ. Π. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.