ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΤΕ, οι μέτοχοι και το premium «μαμούθ»

09:05 - 26 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η ΕΤΕ, οι μέτοχοι και το premium «μαμούθ»
Έως 1 δισ. νέες μετοχές στην τιμή του 0,30 ευρώ ανά μετοχή θα διαθέσει στο εγχώριο επενδυτικό κοινό η ΕΘΝΙΚΗ μέσω της δημόσιας προσφοράς, αποσκοπώντας να αντλήσει έως και 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει και μέρος των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο.

Ως γνωστόν έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς. Ας σημειωθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου παύει η διαπραγμάτευση των υφιστάμενων μετοχών (για το reverse split) και οι νέες μετοχές 235 εκατ. μετοχές θα διαπραγματευθούν στις 3 Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό, δεν υπάρχει ελάχιστο όριο εγγραφής, ενώ ο αριθμός των μετοχών που θα κατανεμηθούν σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές θα προσδιορισθεί μετά τη λήξη της δημόσιας προσφοράς.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η διεθνής προσφορά προς ξένους επενδυτές (προς 0,02 λεπτά) οδήγησε στην άντληση κεφαλαίων μόλις 457 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανταλλάχθηκαν ομόλογα συνολικού ύψους 709 εκατ. ευρώ και θα κυκλοφορήσουν 2,5 δισ. νέες μετοχές. Το ποσό των 709 εκατ. αναλύεται σε  683 εκατ. ευρώ που έλαβαν 2,2 δισ. νέες μετοχές στο 100% της ονομαστικής αξίας των παλιών ομολόγων, σε 0,4 εκατ. ευρώ που έλαβαν 1 εκατ. μετοχές στο 75% της ονομαστικής αξίας των παλιών ομολόγων  και τέλος σε 26 εκατ. ευρώ που θα λάβουν 8 εκατ. μετοχές στο 30% της ονομαστικής αξίας των παλιών ομολόγων. Οι δυο πρώτες κατηγορίες εκλαμβάνονται από την αγορά ως δυνητικοί πωλητές εκτός αν η ίδια η τράπεζα βρει αγοραστές για 2,2 δισ. νέες μετοχές. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την τρέχουσα τιμή της και την τιμή στο βιβλίο στα 0,02 ευρώ, το premium της μετοχής στο Χ.Α. φθάνει το 80%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ έχει ήδη συγκεντρώσει 457 εκατ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, 709 εκατ. ευρώ κεφαλαιακό όφελος από την οικειοθελή ανταλλαγή ομολόγων, ενώ ο SSM της αναγνώρισε ότι μπορεί να προσμετρηθεί στην κάλυψη του βασικού σεναρίου η υποχρεωτική μετατροπή εναπομεινάντων κεφαλαιακών μέσων ονομαστικής αξίας 308 εκατ. ευρώ. Έτσι έχει καλύψει ήδη τις ανάγκες υπό το βασικό σενάριο και η άντληση έως 300 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά θα μειώσει τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.

Η τράπεζα αναμένεται να υποβάλει αίτηση λήψης κρατικής ενίσχυσης. Αν εγκριθεί, θα εφαρμοστούν Μέτρα Κατανομής Βαρών (burden sharing) και το εναπομείναν ποσό θα το καλύψει το ΤΧΣ με αναλογία 75% CoCos και 25% κοινές μετοχές. Στόχος της τράπεζας είναι να εξαγοράσει ολοσχερώς τα CoCos, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση της Finansbank.

Γ. Π. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:18 - 26 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.